Блаженият град – Ахтопол

A-2В рамките на международния ни изложбен проект „Морето сближава всичко далечно” ще бъде показана една от най-богатите в света колекции на черноморски котви – ахтополската

В България нямаше музей, който да представя историята на котвата. Създадената от Сдружение “Черноморска Странджа” в град Ахтопол през 2012 г. музейна експозиция “История на котвата”, оформя първата цялостна европейска изложба по темата, съобщава ГЕОПАН. Със своя хронологически обхват от близо четири хилядолетия (от средата на II хил.пр.Хр. до първата половина на XX век) и с разнообразието на типове и разновидности, тя представлява една от най-големите черноморски колекции в света. Представените в нея котви, котвени части и изработените реконструкции се комбинират с изображения на карти, котви и кораби. Ахтополската експозиция следва (още със създаването си) модерните представи в музейното дело. Артефактите са подредени в хронологичен план. За всеки отделен тип е изработено информационно табло, а за отделните екземпляри има информационни табели. Историческите данни са поднесени на фона на стари европейски карти, гравюри, рисунки, архивни снимки, изображения върху антични монети и други. Във витрини и върху подиуми са експонирани и някои находки от праисторията (най-ранна е странджанската енеолитна шлака от втората половина на V хил.пр.Хр.), античността и средновековието. Те илюстрират хилядолетна, непрекъсната навигация и са открити в странджанските пристанища или в потънали в ахтополската акватория кораби. Всеки експонат се придружава от информационна табела на български, руски и английски език. Входът е свободен, а снимането разрешено.
Посещението в този щедро, компетентно и с любов изграден черноморски музей, пренася в атмосфера на приключения и мореплавателски дух.

Направете го за себе си и ще се почустватe „гост в мечтите си ! …

Ахтопол

Илюстрация: Част от изложбения модул „АХТОПОЛ – Блаженият град”,
Сдружение „Черноморска Странджа