Боян Петров изкачи девети осемхилядник

Боян Петров изкачисвоя девети осемхилядник – връх Гашербрум II (8035 м) в планината Каракорум.

Изкачването по информация на самия алпинист е станало на 22 юли, събота. В момента той се намира в базовия лагер, където след възстановяване на силите си, ще започне да слиза надолу, съобщава „Дневник”.

Между 8 и 12 юли Петров също направи опит да изкачи върха, но заради влошаване на времето се наложи да слезе отново надолу. При тази експедиция алпинистът беше в компанията на Слави Несторов, който няма в актива си досега осемхилядник. Заради бизнес ангажименти обаче Несторов се наложи да изостави плановете си за качване на върха.

Това бе и общо втората експедиция на Петров на Гашербрум II, след като през 2009 г. се наложи да се върне от точка на 40 м под върха.

С настоящото си изкачване Боян Петров вече е изкачил 9 от 14-те върха над 8000 метра в света.

Той стъпи на Гашербурм II само 11 месеца, след като заедно с еколога Андрей Ковачев пострада тежко в Кресненското дефиле, където двамата бяха пометени от румънски шофьор докато преброяваха животните в района. Недостатъчното възстановяване от катастрофата и последвалата кома бе и причината Петров да промени първоначалните си планове за изкачване на Еверест тази година.