Бургас ще отбележи 1 декември – Световен ден за борба със СПИН

spinС редица събития Бургас ще отбележи 1 декември – Световен ден за борба със СПИН, съобщиха от Община Бургас.Програмата започва от 10:30 – 16:30 часа в Заседателна зала на Община Бургас, където ще се проведат серия от дискусии и фокус групи по следните теми: „Здравето и благосъстоянието на младите хора. Превенция на ХИВ/СПИН и сексуално рисково поведение“, „Здравно образование в училище“. Целта е разработване на общинска превантивна програма за по-задълбочена и целенасочена работа сред младите хора. Участници са учители, психолози, ученици от бургаските училища, а модератор е г-н Тодор Райков – председател на УС на Национална асоциация по превенция и терапевтично обучение.

От 09:00 – 16:00 часа на ул. „Александровска“ №120 гражданите ще могат доброволно и анонимно да се консултират и изследват за ХИВ/СПИН с бърз тест във вирусологичната лаборатория и в КАБКИС на Регионална здравна инспекция – Бургас.

От 12:30 – 13:30 часа ще се раздават здравно-информационни материали, предпазни средства и червени лентички в бургаските училища. От 17:00 часа ще се запали традиционната огнена панделка пред сградата на Община Бургас.

На 1 декември се призовават всички граждани в 21 часа да запалят свещ на прозореца на своя дом като израз на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН.

Организатори на събитията са Община Бургас, съвместно с партньорски организации. Кампанията се подкрепя и от Местният обществен комитет по СПИН.