Българският президент Румен Радев посрещна френския си колега Еманюел Макрон

radev_makron2Българският държавен глава Румен Радев посрещна френския си колега Еманюел Макрон във Варна. В церемонията по посрещането в двореца „Евксиноград” държавните глави на България и Франция бяха посрещнати под звуците на Духовия оркестър на Военноморските сили (ВМС) и почетната рота на ВМС. Изпълнени бяха химните на двете страни.

Президентът Еманюел Макрон и неговата съпруга Бриджит Макрон са на посещение в нашата страна по съвместна покана на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

В двореца „Евксиноград” те провеждат срещи и дискусии. Във фокуса на разговорите са заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

След церемонията по посрещането двамата президенти и техните съпруги си направиха официална снимка. След това двете президентски двойки пиха чай, а малко по-късно двамата президенти проведоха среща „на четири очи” и ръководиха  пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции. След приключване на срещата бе дадена  пресконференция.

“Днешната среща демонстрира ясно, че България гледа изключително отговорно на отношенията с Франция”, каза държавният глава Румен Радев по време на пресконференцията, предаде Фокус. „Бих желал да приветствам президента Макрон с добре дошъл след 10 години прекъсване и да му благодаря, че България е сред първите дестинации в неговата натоварена външнополитическа програма. Възприемам това като качествен ръст в нашите отношения, които имат огромен потенциал за развитие“, заяви Радев.
„Надявам се да изпълним тези отношения с конкретното съдържание във всички области от взаимен интерес. Обсъдихме важните аспекти от нашето двустранно сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите водещи външно търговски партньори. Двустранният ни стокообмен се увеличава непрекъснато и вече достига 1,9 млрд. евро. Имаме всички предпоставки да постигнем много повече“, каза още Румен Радев.

„Необходимо е да насърчаваме контактите на бизнеса в двете страни за повече обмен и повече инвестиции. Необходимо е да стимулираме сътрудничеството в области като туризъм, наука, култура и в преките контакти между хората. С президента Макрон изразихме задоволство от постигнатото сътрудничество в сферата на отбраната, касаещо трансформацията на Въоръжените сили на Р България и придобиване на модерни оръжейни системи. Налице е определен потенциал това сътрудничество да продължава с модернизацията на ВМС и на Сухопътните войски на Р България. Изразих своето уверение, че Франция ще подкрепи усилията ни за членство в шенгенското пространство, както и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в приемната на Еврозоната”, заяви президентът Радев.
„Обсъдихме открито всички обстоятелства около тези членства. Отношенията ни с Франция имат определено стратегически характер и придобиват все по-голямо значение в контекста на членството ни в ЕС. Затова е необходимо да съгласуваме работата си по общите ни позиции по европейския дневен ред. В тази връзка днес обсъдихме важни въпроси – европейска сигурност и отбрана, мигрантска криза и Шенген, европейското ни председателство и социална Европа”, каза още той. Румен Радев благодари на президента на Франция за съдържателните и конструктивни разговори. „В негово лице Европа има нови идеи, енергия и харизма, от които нашия съюз има нужда. От своя страна Франция винаги може да разчита на България като партньор и приятел“, каза още българският държавен глава.

„С Румен Радев имаме съвпадение по 3 основни теми – командироване на работници, отбрана и миграция”,  каза президентът на Френската република Еманюел Макрон по време на пресконференцията след срещата му с българския държавен глава Румен Радев. „Искам да ви кажа колко съм щастлив да бъда днес тук и да засвидетелствам приятелството, което съществува между двете страни. Преди 10 години последно е бил френски президент в България. Това посещение ще да даде възможност да засвидетелстваме жизнеността на нашата връзка. Отношенията ни в областта на индустрията, отбраната цифровизацията се задълбочават. Ние сме тук, за да насърчим това развитие. Нашето двустранно сътрудничество почива на добрите взаимоотношения, които съществуват между нашите администрации, експерти, които подготвят председателство“, заяви Макрон. По думите му тези отношения почиват на рамката, която поставя ЕС. „Споменахме теми, които са в краткосрочен план и ако работим заедно, можем да постигнем напредък и да вървим към една закриляща Европа. Имаме съвпадение на мненията по 3 основни теми – реформата на директивата за командироването на работници и служители. Благодаря, че ясно се обявихте срещу социалния и данъчния дъмпинг“, добави френският президент. „Благодаря ви за тези ясни думи във връзка със социална Европа. Втората тема е свързана с отбраната. Имаме воля да работим конкретно относно приобщаващото сътрудничество. Много говорихме по темата Европа на отбраната. Време е вече да предприемем действия. Третата тема, по която има истинско съгласие е свързана с миграцията и със засилването на контрола. В две отношения трябва да разгледаме тази тема. От една страна предстои разглеждане на европейската регламентация, свързана с тези теми“, посочи Макрон. „След 2015 г. се взе решение тя да бъде подобрена в областите свързани с управление на границите, убежището и засилване на контрола. Вторият аспект е свързан с присъединяването на България към шенгенското пространство. Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да се преразгледат тези правила и България да участва в дискусията“, каза още Еманюел Макрон.