Вандали поругаха паметника Альоша в Пловдив

За поредно поругаване на паметника Альоша в Пловдив алармират от Градския съвет на БСП. Пловдивските социалисти остро осъждат деянието:

Ние, пловдивските социалисти, остро осъждаме поредното посегателство върху паметника „Альоша”.
Тази сутрин, на дата 10 ноември 2017 година, монументът осъмна грозно изрисуван със свастики, антисемитски лозунги и обидни политически послания. Отново наблюдаваме целенасочено демонстриране на варварско отношение към историческите и културните свидетелства за Втората световна война и за победителите в нея. Няма сила, която да промени или подмени факта, че Червената армия победи Хитлеристка Германия и смаза „кафявата чума”, завладяла тогава Европа.

Тази война беше най-жестоката и най-кървавата в историята на човечеството и нямаме право да забравяме. Паметникът на съветския войник, който пловдивчани нежно нарекоха Альоша, вече шейсет години се извисява от тепето, за да ни държи будни и да ни напомня думите на Юлиус Фучик „Хора, бдете! Никога повече фашизъм!”.

Днешният вандализъм е проява на неофашизъм и той трябва да бъде наказан!

Призоваваме президента, премиера, политическите лидери на всички партии да осъдят тази проява на антисемитска и античовешка агресия.

Настояваме пловдивската местна власт да предприеме всички мерки за охрана и защита на паметника. Осемхилядолетният Пловдив, градът на мултиетническата толерантност и бъдеща европейска столица на културата, е призван да бъде пример за уважение, съхранение и опазване на историята, нейното материално и духовно наследство.

Ще очакваме в неделя, 12 ноември, в 12.00 часа на паметника „Альоша” онези, които помнят саможертвата на хилядите загинали във Втората световна война, и всички, които осъждат неофашистките посегателства.
Градски съвет на БСП – Пловдив
10 ноември 2017 г.
Гр. Пловдив
Декларацията подкрепят:
Областен съвет на БСП Пловдив
Младежко обединение в БСП – Пловдив
Национално движение „Русофили” област и град Пловдив
Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД

Младите пловдивски социалисти ще охраняват паметника от тази нощ