Въздушни удари по Сирия от САЩ, Франция и Великобритания

САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия тази сутрин към 4.00 ч., като отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие, извършена в град Дума преди няколко дни.Първо президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви нанасянето на ударите по Сирия.  Той нарече Близкия изток „неспокойно място”, което САЩ ще се опитат да направят по-добро, цитира Кросс. „САЩ ще са партньор и приятел. Но съдбата на региона е в ръцете на самите хора там”, каза президентът на САЩ. За пореден път той нарече сирийския президент Башар Асад „животно” и също така критикува Русия, за която каза, че трябва да реши дали ще продължи да върви по „тази тъмна пътека”.

След това министър- председателят на Великобритания Тереза Мей и властите на Франция потвърдиха нанасянето на въздушни удари, съобщава Фокус.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази подкрепа към въздушните удари.

Турция е удовлетворена от операцията на Вашингтон, Лондон и Париж в Сирия, съобщи турското министерство на външните работи.

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис Дънфорд заяви, че засега не се предвижда друга военна операция срещу Сирия. Той уточни, че целите на ударите са били внимателно подбрани и че съюзниците са се постарали да избегнат да улучат разположените в Сирия руски военни сили. Дънфорд обаче подчерта, че Москва не е била предварително уведомена за ударите по Сирия. Кореспондентът на ТАСС в Дамаск съобщи, че центърът на столицата, където има хотел с гостуваща руска парламентарна делегация, не е бил засегнат от западните удари.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутиереш призова всички страни да проявяват сдържаност, за да се избегне ескалация на ситуацията и да влошат страданията на сирийския народ

Сирийското министерство на външните работи осъди западните удари като „брутална и варварска агресия”, часове след като САЩ, Франция и Великобритания започнаха съвместна операция срещу военните обекти на режима, предава Ройтерс. Според официално заявление на министерството, ударите целят блокирането на разследването на ОЗХО по предполагаемото нападение с химическо оръжие в град Дума край Дамаск. „Атаката цели спирането на работата на мисията и разрушаването на резултатите”, пише в официалното заявление. Сирийските въоръжени сили излязоха с официално заявление, че в страната са изстреляни общо 110 американски, британски  и френски ракети. Те са ударили научно-изследователския център „Барзе“ край Дамаск.

.Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви тази сутрин в студиото на bTV: „Ударите приключиха, оттук нататък отново идва ред на дипломатите и политиците. Сигналите от България са за мирно разрешение на проблемите на масата за преговорите”. Той коментира, че категоричната българска позиция е, че призоваваме за умереност и търсене на диалог.