В област Бургас 295 тона продукти са разпределени до момента на нуждаещи се лица

pomo6tiОт 7 януари до 15 май тази година в област Бургас са били разпределени 295 тона хранителни продукти на 21 870 лица по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане. Това стана ясно след въпрос от народния представител Галя Желязкова по време на парламентарен контрол, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ-Бургас. Тя поиска информация от социалния министър Бисер Петков какво подпомагане за най-нуждаещите се е предвидено по ресорната програма, какъв е напредъкът по изпълнението й. Отговорът обхвана и резултатите от прилагането й в област Бургас.

„Осигуряване на топъл обяд чрез обществени трапезарии отново по програмата се извършва в общините Бургас, Карнобат, Руен, Средец, Сунгурларе. Този механизъм на подкрепа обхваща 2520 нуждаещи се по различни социални критерии, а сключените договори са на обща стойност за областта 5 049 606 лв.  Агенцията за социално подпомагане е сключила договори с 211 общини в страната, които осигуряват топъл обяд за повече от 50 хил. души. Оперативната програма за храни е сред най-добре функциониращите и управлявани програми както във финансов аспект, така и по постигнати резултати и достигане до най-уязвимите групи“, заяви от трибуната бургаският депутат.

Министър Петков коментира, че Оперативната програма предоставя подкрепа за преодоляване на едно от най-значимите трудности на домакинствата – нуждата им от пълноценна и балансирана храна. По програмата се реализира подпомагане с хранителни пакети и топъл обяд за най-нуждаещи се лица от определени целеви групи. Изпълнението на програмата започна поетапно в началото на 2019 г, а към момента дейностите обхващат най-отдалечените населени места на страната.

След въпроса на Галя Желязкова стана още ясно, че средно годишно на територията на цялата страна се разпределят повече от 250 хил. пакета с продукти от първа необходимост с 16 вида храни. Така се осигурява подкрепа за над 500 хил. лица и техните семейства. До момента партньорската организация по програмата – Български червен кръст, е  осъществила раздаване в размер на 7000 тона за цялата страна.

Галя Желязкова отправи и допълнителен въпрос очаква ли се изпълнение на още един етап от тази програма, която се подпомага от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица за периода 2014-2020 г. В ход е подготовката за следващото подпомагане – до края на тази година, през есента, се очаква и следващото раздаване на хранителни продукти. В момента текат процедури по Закона за обществените поръчки с цел обезпечаване на доставките и дейностите до края на програмния период.