Голяма Богородица е

На 15 август Православната и Католическата църква отбелязват Успение Богородично или както още е известно- Голяма Богородица. Според преданието това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата “успение” – заспиване. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Света Богородица се почита като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Това е най-светлият летен празник и с него свързваме много поверия, традиции и обичаи.

На този ден не се работи никаква работа. Добрият стопанин трябва да е свършил вършитбата до Голяма Богородица. Ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.

Старо поверие съветва в този ден всички млади жени да не се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни. Има и поверие, че на този ден молбите отправени към Божията майка, са чути и бездетните жени могат да заченат. На Богородица младите бездетни булки носят дарове за светицата в църквата – цветя, кърпи и дрехи – като ги поставят под нейната икона.

Празнуват всички, които носят името Мария, Мариана, Мара, Мариела, Мариета, Марио, Марияна, Преслава и техните производни.Честито на имениците!