Григор Димитров победи втория в света Анди Мъри

grigor_dimitrovГригор Димитров победи с 6:7, 6:4 и 6:3 №2 в световната ранглиста Анди Мъри от Великобритания в третия кръг на тенис турнира от сериите “Мастърс” в Маями с награден фонд над 7 милиона долара. Мачът оправда очакванията, че ще бъде много оспорван, както и предишните осем между двамата, а това беше трета победа на Григор над Мъри. Съперник на Димитров в 1/8-финалите на турнира ще бъде французинът Гаел Монфис, който отстрани Пабло Куевас след 6:3 и 6:4.

Първият сет беше изключително равностоен до тайбрека, като и двамата тенисисти играеха на приливи и отливи. В решаващата част шотландецът наложи сериозно темпо и спечели с лекота, като позволи на Григор Димитров да вземе само една точка.

Нашият тенисист започна агресивно втория сет и направи пробив още в първия гейм, след което го затвърди и поведе с 2:0. Заради проблемите на Мъри с първия сервис Димитров постигна втори пробив на 0 точки в третия гейм и направи сериозна крачка към изравняване в сетовете. Добрата игра на българина продължи, като той спечели и четвъртия гейм – отново на нула. Последваха три гейма за британеца, но Григор отново влезе в ритъм и взе гейма за 5:3. Решаващият десети гейм, в който Григор сервираше за победа в сета, започна с точка за Мъри, но след това хасковлията достигна до 2 сетбола и при третия изравни резултата.

В последния сет се вдигна и качеството на тениса – двамата тенисисти спечелиха първите си подавания, а след това дойде пробив на Мъри в четвъртия гейм и британецът поведе с 3:1. След оспорвана игра в петия гейм Григор стигна до възможност за рибрейк и се възползва от него, а след това изравни при свой сервис. Димитров обра отново овациите на зрителите на корта, след като при опита си да стигне до една топка влезе в тунела в началото на седмия гейм. Явно моментът се оказа ключов, тъй като след това Мъри започна отново с колебливите си изяви и българинът стигна да нов пробив и поведе с 4:3, след това спечели подаването си и принуди Мъри да сервира за оставане в мача. Две грешки на шотландеца позволиха на Григор да стигне до два мачбола, а Мъри сгреши още в първия, пращайки топката в аут, предаде Кросс.