Продължават протестите на личните лекари

lekarПротестът на общопрактикуващите лекари продължава втори ден. Днес към колегите си от страната се присъединяват личните лекари от Пазарджишка и Сливенска област. Медиците настояват от началото на април да не влизат в сила промени, както и до приемането на нов Рамков договор да се работи по стария.
90 общопрактикуващи лекари от област Ловеч също затварят кабинетите си за неопределено време заради въвеждането на нови нормативни документи и налагане на служебен национален рамков договор от страна на Здравната каса, съобщи Кросс.

Междувременно вчера, на фона на протестите, здравният министър Петър Москов обяви на съвместна пресконференция с финансовия министър, че разделянето на пакета с медицински услуги, плащани от здравната каса, на основен и допълнителен ще влезе в сила чак от 2017 г. Причината е, че от 1 април ще започне да действа анекс към миналогодишния рамков договор и НЗОК ще започне да сключва договори с лекари и болници по правилата в него, а от тях отсъства отмененото от Конституционния съд разделяне на здравния пакет. Веднъж сключени, новите договори с болниците ще продължат да действат до следващата година и не се планират нови анекси заради влизането на двата здравни пакета.