Декларация на групата общински съветници от ГЕРБ – Несебър

Ние, общинските съветници от ПП ГЕРБ-Несебър заявяваме за пореден път своето единодушно несъгласие с начина на провеждане на поредното редовно заседание на Общински съвет днес. Като общински съветници, избрани от гражданите на Несебър, винаги сме искали да изпълняваме поетите ангажименти, да подкрепяме добрите идеи и да бъдем диалогични. Тези наши принципи на работа обаче не срещат разбиране в местния парламент, в който докладните се гласуват без каквото и да е обсъждане в зала, рутинно, без дебати и без да се приемат нашите възражения по редица важни, обществено-значими въпроси.
На редовното заседание днес дневният ред включваше цели 59 докладни-записки – сам по себе си голям обем точки, които изискват задълбочен анализ и обсъждане. Такъв обаче липсваше в залата на Общинския съвет, където предложенията се приемат механично, без да се отчита необходимостта от тях, ясната им обосновка и наличието на пропуски в текстовете. Доказателство за това е и продължителността на протичане на заседанието.
Като общински съветници получаваме куп документи 4 дни преди провеждането на заседанието. Практиката показва, че в зала не може да отправим 59 питания по всички докладни, за да получим подробна информация за тях – подобен начин на работа е лишен от смисъл. При задаване на конкретен въпрос от наша страна на заседания, както позволява Правилника, в повечето случаи кметът иззема функцията и не се дава думата на отговорен от администрацията за обоснован отговор. Вместо отговори, получаваме обвинения в популизъм. По този начин ние и широката общественост за пореден път сме лишени от информация по значими за града и общината въпроси.
От включените 59 докладни на днешната сесия, 15 бяха с особена важност за общината – приемането на изменения на действащи наредби, както и приемането на една изцяло нова такава. Не можем да не отбележим и тревожния факт, че в дневния ред за трети пореден път имаше актуализация на Бюджет 2015.
Разгледа се и приемането на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 18 за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Несебър. Какво обаче включва тази система– гробищният парк влиза ли нея, кои градинки, какви ще са ползите от приемането на подобни изменения? Непрекъснато получаваме и сигнали в офиса на ГЕРБ от граждани за състоянието на зелените площи в града и логично искаме да попитаме кои се грижи за тях, какви средства се изразходват и какво точно изменение предвижда споменатата по-горе наредба?
Общинският съвет разгледа и гласува изцяло нова наредба за организация и управление на гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на община Несебър, както и приемането на такси след приемането. Считаме, че първо тази тема трябваше да бъде подложена на широк обществен дебат, защото е изключително чувствителна и важна за гражданите. Предложени бяха цени за Несебър, Равда, Свети Влас, Обзор от осмата година 15 години напред използването на гробищен терен да бъде 150 лв. такса, а за другите населени места – 80 лв.; за „вечно” ползване на гробно място – 600 лв. (за градове), 300 лв. за селата. Потърсихме информация и за сравнение можем да кажем, че за същите услуги цената в Поморие е 50 лв. , а в Бургас – 125 лв. Не е ясно кое налага разликата в цените, как са изчислени те.
В дневния ред на заседанието впечатление направи предложение за завишаване общия брой на таксиметровите автомобили. В момента има 610 досега действащи, като се посочва искане за 45 броя нови таксита. Считаме, че в община Несебър има достатъчно регистрирани, а като общински съветници знаем, че не са постъпили заявления от местни граждани за посочените нови бройки. С месец закъснение се гледаха и предложенията за награждаване на директори, учители и ученици по случай 24-ти май.
Вниманието ни се спира и на предложения окончателен годишен план на бюджет 2014 г. и отчет на бюджета на община Несебър за 2014 г. и суми като: 10 хил. лв. за ремонт на парапети на стълби на ЦДГ в с.Гюльовца.; 13 541 лв. за климатици на общинска администрация; фигури Пижо и Пенда – 13 080 лв; инженеринг на достъп до Гробищен парк в Свети Влас – 144 хил.
Гласувано бе и отпускането на финансова помощ на близо 100 души. Ние категорично искаме да бъдат подпомогнати деца, нуждаещи се от лечение, семейства за ин витро процедури и всички нуждаещи се. Подкрепяме жителите на Несебър, но при липсата на участието ни в комисиите, не успяваме да се запознаем с всичките случаи и молби, а това от своя страна пречи на обективното им гласуване.
Като общински съветници сме избрани от жителите на Несебър и работим за развитието на общината. Но се разграничаваме от досега действащите практики на работа на Общинския съвет, които показват липса на управленски опит, отсъствие на какъвто и да е дебат в зала. Считаме, че подобен модел на работа е недопустим. Като общински съветници от ПП ГЕРБ се противопоставяме на подобно провеждане на заседанията. Ние защитаваме и следваме своята основна цел –отстояване на правата и интересите на жителите на община Несебър.