Депутати умуват как да отложат поскъпването на тока

Парламентарната комисия за наблюдение на енергийния регулатор се събира извънредно днес в опит да отложи поскъпването на електроенергията, планирано за 1 юли.

Очаква се Комисията за наблюдение на енергийния регулатор, да изготви проект на решение, с който да отложи за следващите месеци, планираното поскъпване на тока за индустрията.

До тук се стигна, след несъгласието й от 1-ви юли да заплаща 40, вместо 19 лева за мегаватчас добавка задължение към обществото и предупрежденията за едночасови стачки в предприятията на 26-ти юни.

Председателят на регулатора Иван Иванов обеща, най-късно до петък да стане ясно, дали ще има отлагане на поскъпването, както поиска премиерът Бойко Борисов. Иванов посочи, че увеличението на цената на тока, може да бъде по-малко от планираното, ако правителството намери резерви в сектор Енергетика. Финансовият министър Владислав Горанов обаче отвърна, че регулаторът най-добре знае, къде може да има такива. Същевременно от Комисията за енергийно и водно регулиране предупредиха, че ако ценовият им модел за електроенергията бъде нарушен, е възможно увеличаване на дефицита в Националната електрическа компания, или поскъпване на тока за бита, което, според предишни техни изчисления, може да достигне 17 на сто, пише Кросс. Против поскъпването се обявиха и правителството, в лицето на министрите Теменужка Петкова и Томислав Дончев. Те обещаха реформи в сектора, с които разходите в държавната енергетика, ще бъдат намалени с десет на сто.

Проч