Добруджанци блокираха пътя Българево – Калиакра

Жители на община Каварна блокираха пътя Българево – Калиакра в знак на протест срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа. Протестиращите раздават български знамена, издигнали са плакати, които гласят „Да на екологията, не на рекета и отнетите права”, „Натура за вас, мизерия за нас”, „Отменете смъртната присъда на Крайморска Добруджа”. Протестът протича мирно. Засилено е полицейското присъствие е района.

Жители на общините Балчик и Шабла също са се включили в протеста. В подкрепа на протестиращите присъства и кметът на Каварна Нина Ставрева. “Държавата незабавно трябва да вземе разумно решение по отношение на стартиране на нова процедура за защитена зона „Калиакра“, коментира Ставрева. По думите й втори ден напрежението ескалира и хората наистина приемат, че им се отнема хлябът.

„Несправедливо е. Това е заради грешка, допусната от чиновници в Министерството на околната среда и водите, които сега нямат смелост да признаят тази грешка. Ние настояваме за нова процедура“, допълни Нина Ставрева. Тя обясни, че вчера Община Каварна е получила уведомление от Гражданска инициатива „Да спасим Крайморска Добруджа“ за организирането на днешния протест, а днес се очаква уведомление за предстоящите действия утре.

Според Ставрева хората са категорични и ще защитават интересите си на собственици докрай. Тя коментира, че те са били поставени пред свършен факт и всички разговори, планувани вчера е трябвало да се случат преди много време, още преди обособяването на защитените зони, регламентирани в момента.
„Затова искаме да стартираме отново процедурата. Да, това се дълъг и труден процес, но ще имаме конкретно и ясно очертание на тези зони“, допълни Нина Ставрева. Другият порблем, който кметът на Каварна открои е, че няма ясни компенсаторни мерки.

Протестът се провежда мирно. Той продължава и в момента.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви в ефира на нова, че този случай се корени още в 2007 година. По думите му в защитената зона „Комплекс Калиакра“ през 2006-2007 г. е била заложена бомба със закъснител от правителството на Тройната коалиция. Министър Димов поясни, че тогава правителството на Тройната коалиция е заложила на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“. „

Обикновено другите страни членки са възлагали на реномирани научни организации това нещо“, каза министър Нено Димов. Той поясни, че районът е очертан от екоорганизациите по възложение на правителството и е приет с решение на Министерски съвет през 2007 г. и е даден на ЕК като очертан район тогава, цитира Радио „Фокус”-Варна.

„Още на следващата година по сигнал на зелените, ЕК завежда две дела – през юни 2008 г. и през късната есен на 2008 г. по неспазване на района като „Натура““, обясни министърът. Той коментира, че последната част на тази бомба със закъснител е март месец тази година. „Служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед като спешна мярка, за да не преминем към ефективни санкции. Когато аз поех поста и отидох в Брюксел, това обещание не беше изпълнено. Аз рискувах и трябваше да избирам между две – да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции и дейности, които трябва да бъдат предприети в района или да издам заповед и да започна да се опитвам да минимизирам щети“, допълни министърът. Димов поясни, че той е трябвало да се намеси след като бомбата е била гръмнала. Министър Нено Димов уточни, че заповедта, която е издадена не третира по никакъв начин акваторията на Черно море и няма забрани за рибарството.

„Самата заповед обхваща района, в който има понтосарматски степи. Това е един малък район, но е факт и аз не мога да не се солидаризирам с притесненията и ясното чувство за несправедливост на хората, които протестират в момента“, допълни министърът и посочи, че не е забранена изцяло земеделска дейност, а само на територията, където има подобни степи.

Скандално е, че освен строителството, по Северното Черноморие се забранява и каквато и да е земеделска дейност и риболов на 15 км навътре в морето. Подкрепяме протестиращите граждани за отмяна на заповедта на министър Нено Димов в частта земеделие, гори и риболов. Това се посочва в позиция на БСП относно забраната за икономически дейности в Крайморска Добруджа, изпратена от пресцентъра на БСП.
Публикуваме пълния текст на позицията на БСП без редакторска намеса:
“Във връзка с наложени санкции от ЕК за построяването на ветрогенератори и голф игрища в района на Балчик, Каварна и Шабла, министър Димов е издал заповед за тотална забрана на всички дейности по северното Черноморие. Заповедта е публикувана на 28 юли 2017 г. Скандалното е, че освен строителството, което е забранено, се забранява и каквато и да е земеделска дейност, а също така и риболов на 15 км навътре в морето. Освен това е забранено и залесяването. Това засяга близо 25 000 души в района и над 500 000 дка земя, която е най-плодородната в страната.
Още по-скандално е, че министър Димов забранява на стопаните да обработват земята, но великодушно е разрешил на всички инвеститори, които са се снабдили с разрешителни за строеж, да осъществят проектите си. Утешенията на Димов, че земеделците ще получат компенсации е подигравка с тях, като се има предвид, че компенсациите не могат да бъдат повече от 26 лева на декар и то ако има свободен ресурс.
Никога досега земеделието и риболовът не са заплашвали околната среда и местообитанията на птиците. Никога земеделската дейност не е била проблем на околната среда. Превръщането на Приморска Добруджа в самозелесяваща се гора и бурна плевелна растителност е стъпка към може би реализиране на идеята за проучване на шистов газ, което преди 3 години отново изкара хората на протест. Подкрепяме протестиращите граждани за отмяна на заповедта в частта земеделие, гори и риболов”.