Доставят бюлетините за вота на избирателните райони

10 дни преди изборите, бюлетините за вота тръгват към избирателните райони. След като вчера изборните книжа бяха доставени в осем региона в страната, днес бюлетини ще получат и останалите. От ЦИК увериха, че няма да има проблеми и с доставката на бюлетини в чужбина. Охраната на изборните книжа ще продължи по целия маршрут и ще се осъществява от полицията и жандармерията. На място бюлетините ще бъдат предадени на областните администрации и Районните избирателни комисии.

Една от разликите между бюлетината за чужбина и за страната е, че в първата няма преференциално гласуване, защото няма реално район „чужбина” и българските граждани ще могат да гласуват само за дадените партии и коалиции. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той уточни, че в бюлетините, които са за страната, кръгчетата, които са за преференциалния вот за дадения град, ще са два пъти повече от мандатите, които се дават и например в София, където мандатите са 16, кръгчетата ще бъдат 32.

Нямаме подадени сигнали от Министерство на външните работи, които трябва да отговарят за осигуряването на нормалния изборен процес в Турция и 35-те секции там, така че се надявам да няма проблеми с гласуването в южната ни съседка, каза още Томов. Говорителят на ЦИК коментира и необходимостта от попълване на декларации, за да може гражданите в чужбина да гласуват. Ако има голяма опашка в дадената секция, всеки може да вземе и докато чака да попълни своята декларация, а това, което е нужно е подписването й да стане пред секционната комисия. Естествено проблем и нарушение би било ако някой друг е попълнил декларацията на дадения гражданин, или я е подписал вместо него, но няма как предварително да коментирам нарушения, които все още не са извършени, отбеляза Цветозар Томов.