Д. Узунов: Управляващите ни казаха – или се вземете в ръце, или ще ходите по дяволите

Или се вземете в ръце, или ще ходите по дяволите. Това, според представляващия ВСС Димитър Узунов, е посланието, което управляващите излъчиха към Висшия съдебен съвет с исканата от него оставка. По думите му, те не са глупави и много добре знаят, че не могат да искат оттеглянето на всички членове на Съвета.

Намираме се на прага да завършим съдебната реформа. И в този момент да отстъпим от заявените намерения, ще бъде предателство. Конституционните промени трябва да бъдат доразвити в съдебната власт, заяви Димитър Узунов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Докладът на ЕК е включен за разглеждане в дневния ред на ВСС.

Ние ще набележим мерки и конкретни срокове за реализирането на тези срокове, каза още Узунов по повод оповестения вчера мониторингов доклад на Европейската комисия за напредъка на България в съдебната система.

Ще положим всички усилия по всички препоръки, които дава ЕК, да бъдат изпълнени, допълни той.

Върнат към скандала с есемеса, изпратен засега от неизвестно лице до премиера Бойко Борисов и препратен от него до Лозан Панов, който пък го прочете публично на заседанието на ВСС, Димитър Узунов отрече той да е автор на съобщението, както твърдеше бившият правосъден министър Христо Иванов.

Аз показах разпечатка, каза Узунов и заяви готовност да му бъдат проверени и разговорите през Viber, за каквито говори Владимира Янева пред Румяна Ченалова.

От години наред аз разполагам с този телефонен номер. Друг телефонен апарат не притежавам. Никога не съм разговарял с г-жа Янева, никога не съм се обаждал на премиера, категоричен бе Димитър Узунов.

По отношение Владимира Янева Димитър Узунов каза, че я познава като председател на съда.

А за премиера Бойко Борисов заяви: Всичко тръгна от една снимка, когато Борисов посети съда в Сандански. От там тръгна цялата легенда.

Аз вече имам чувството, че с г-н Борисов сме били заедно от детската градина – аз в първа група, той в четвърта, пошегува се Узунов.

Той обясни, че след тази среща в Сандански, още два пъти се е срещал случайно с Борисов. Единият път бил на откриването на Районния съд в София, където след края на церемонията го поздравил, а Борисов дори не го познал.

След това са се срещнали през август 2014 година случайно пред Министерството на финансите, където Узунов, като член на комисията по бюджет и финанси, отивал при Порожанов.