Директорите на БНР и БНТ на изслушване в парламентарна комисия

Депутатите от парламентарната комисия по култура и медии ще изслушат генералните директори на БНР и БНТ Радослав Янкулов и Вяра Анкова по повод свалено от ефира на радиото предаване “Деконструкция” и разследването на Валя Ахчиева за ваксините, внесени от Турция по силата на двустранно споразумение.

БНР свали от ефир предаването „Деконструкция” на Петър Волгин преди Коледа. Според водещия на предаването “властта разпорежда на СЕМ какво да направи, СЕМ козирува и нарежда на БНР какво да направи, БНР козирува и изпълнява нарежданията”.

Според председателя на СЕМ водещият на „Деконструкция” през последните две години в предаването си е представял само едната страна и не е давал право на друго мнение, различно от неговата, цитира Кросс.

БНТ спря излъчването на въпросния брой на „Открито с Валя Ахчиева” под претекст, че с оглед на обществения интерес и актуалността на темата за съдебната реформа, трябва да се излъчи първият епизод от “БНТ Такси в Европа”, вместо разследването за ваксините. Журналистката обаче се усъмни в мотивите на телевизията като подчерта, че предаването й трябва да бъде пуснато незабавно, защото разкрива, че една партида от ваксините е заминала за турската страна с фалшиви документи.