Европейският фонд за морско дело и рибарство – възможности за България 2014- 2020 г.

Дискусия на тема „Европейският фонд за морско дело и рибарство – възможности за България 2014- 2020 г.” се състоя в зала „Компас” на Интерхотел „България” .

На дискусията, организирана от българската евродепутатка Илиана Йотова по инициатива на групата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, основните акценти на актуалния евродокумент в присъствието на Валентина Маринова-зам.министър на земеделието и Цветанка Палазова-директор на дирекция “Европейски фонд за рибарство” към ИАРА, представи от Гуидо Милана-зам.-председател на Комисията по рибарство и аквакултури в ЕП.

В словото си Илияна Йотова посочи, че на този етап перспективите пред бранша са големи, защото за пръв път пари ще има не само за рибарство и аквакултури, но и за т. н. интегрирана морска политика, връзката с туризма и преработвателната промишленост, за да може регионите да се развиват. Йотова изтъкна, че за пръв път се поставя въпросът как младите хора да бъдат мотивирани,за да се занимават с рибарство, защото в нaвсякъде в Европа заетите в бранша са все по-застаряващи.

За две години работа по отношение на рибарския фонд страната ни е извоювала правото си пред Европейската комисия, съфинансирането по проекти да не бъде 60%, а 50 %.

Като друг успех на ЕП срещу позицията на комисията Йотова посочи подкрепата за финансиране с европейски средства за т. нар скрапиране. Това изменение е едно от най-важните и предвижда фондът да финансира мерки, насочени към окончателно преустановяване на риболовни дейности чрез бракуване на корабите-т. нар. скрапиране.

Подпомагането ще се отпуска на две категории – собственици на кораби от ЕС, които са регистрирани като действащи и риболували най-малко 120 дни годишно през последните 2 календарни години, които предхождат датата за предоставяне на заявлението.Важно уточнение е,че публичната помощ по тази мярка може да се отпуска само до 21 декември 2016. Българските рибари могат да се възползват от това до този срок.

Като успех се отчита и приемането на предложението,предлагащо фонда да осигурява финансова подкрепа на заинтересованите страни и сътрудничеството между държавите-членки в проектирането и прилагането на многогодишните планове и на мерките за опазване на морските ресурси.

“Това предложение е изключително важно за страна като нашата, защото се оказа, че няма никакво споразумение между държавите в Черно море. В резултат, на което с една от страните, която основно оперира в Черно море, каквато е Турция имаме сериозни проблеми свързани с нелегалния улов и нелоялната конкуренция, които се надяваме сега да се урегулират”, каза Йотова.

Гуидо Милана информира,че фондът предвижда средства свързани с инфраструктурата -пристанища, лодкостоянки, тържища. По новия фонд ще има възможност вече съществуващите пристанищата да се дооборудват. Тъй като фондът за рибарство е един от най-малките-с ресурс около 6 млрд. евро,пари за изграждане на нови пристанище ще се отпускат преди всичко от структурните фондове. Милана изтъкна, че предложението, което се отнася до аквакултурите и подпомагане на развитието им е било прието частично и много стриктно ще се съблюдават изискванията за опазване на околната среда.

Допълнителен колорит на днешния форум придаде и експозицията от картини на Дружеството на несебърските художници. А кметът на Община Несебър Николай Димитров влезе в ролята на гид на специалните гости при разглеждането на експозицията, съобщи Максим Момчилов.