Едночасова ефективна предупредителна стачка на социалните работници

Едночасова ефективна предупредителна стачка ще има в 20 от дирекциите “Социално подпомагане” в страната днес. Социалните работници ще настояват заплатите им да се увеличат с 20 на сто. По данни на статистиката, средната заплата в сектора е 646 лева и изостава с 30 процента от средната в държавната администрация, обясни Евтим Боюклиев, председател на Федерацията на служителите от администрацията към КТ “Подкрепа”.

В случая моралното право е на наша страна, защото не може да се съобразяваме повече с това, след като не са приведени в ред заплатите на социалните работници. Идеята на наредбата на господин Дянков беше всички хора, на една и съща длъжност, с едно и също образование, да вземат едно и също заплащане. Тази разлика от 30 процента е необяснима за нас. Ще започнат масови оставки на цели отдели и дирекции. Хората са докарани дотам, че вече се отказват дори да се борят и ми заявяват категорично, че няма да има друга стачка освен колективни и масови оставки. И агенцията остава без служители, ако нищо не се промени в заплащането, каза Боюклиева, цитира Кросс.

За час, между 10 и 11, няма да работят служители в 4 от 9-те дирекции в София, както и техни колеги в Пловдив, Пазарджик, Сливен, Стара Загора, Враца, Велико Търново, Варна Харманли и други градове. Членовете на КНСБ ще носят протестни ленти в подкрепа на искането за увеличение на работните заплати.