ЕК регистрира две граждански инициативи относно правата на европейските граждани след Брекзит

С едната инициатива Комисията се приканва да отдели гражданството на Съюза от гражданството на държава членка в контекста на излизането на Обединеното кралство от ЕС („Гражданство на ЕС за европейците: обединени в многообразието въпреки правото на гражданство по произход и по месторождение“), а с втората Комисията се призовава да запази правото на гражданите на Съюза да се движат и да пребивават свободно в рамките на Европейския съюз („Запазване на правото на европейско гражданство“).

Същевременно Комисията отхвърли като недопустимо трето предложение, с което Комисията се призовава да предотврати излизането на Обединеното кралство от ЕС („Спрете Брекзит“).

Решенията на Комисията се отнасят до правната допустимост на предложените инициативи. На този етап Комисията все още не е разгледала инициативите по същество.

Комисията установи, че инициативите „Гражданство на ЕС за европейците: обединени в многообразието въпреки правото на гражданство по произход и по месторождение“ и „Запазване на правото на европейско гражданство“ отговарят на необходимите условия за регистрация по силата на Регламента относно Европейската гражданска инициатива. И с двете европейски инициативи Комисията се призовава да закриля статута и правата, свързани с гражданството на ЕС, в контекста на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Комисията придава голямо значение на основния въпрос, свързан с осигуряването на правна сигурност и увереност за 4-те милиона граждани (3,2 милиона граждани на ЕС в Обединеното кралство и 1,2 милиона граждани на Обединеното кралство в ЕС), които се чувстват несигурни относно бъдещето си в резултат от решението на Обединеното кралство да напусне ЕС. Макар Комисията да не може да предложи вторично законодателство, целящо предоставянето на гражданство на ЕС на физически лица, които не притежават гражданство на дадена държава членка на Съюза, правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на гражданите на Обединеното кралство в ЕС след излизането на Обединеното кралство ще бъдат в центъра на предстоящите преговори по член 50. Комисията ще направи всичко възможно, за да предотврати превръщането на гражданите на ЕС в „разменна монета“ по време на преговорите с Обединеното кралство.

В случая с инициативата „Спрете Брекзит“ Комисията установи, че не са изпълнени условията за регистрация. С член 50, параграф 1 от Договора за Европейския съюз (ДЕС) изрично се позволява на държава членка да излезе от Съюза в съответствие със собствените си конституционни изисквания. Макар Комисията да изразява съжалението си относно излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, тя зачита резултатите от референдума.