Желязната църква „Свети Стефан”- българската светиня в Истанбул

ist По повод 140 години от освобожданието ни от османско робство, в българската църква „Св.Стефан” в Истанбул беше официално открита нова изложбена зала с ретроспективна фотоизложба. Тя е  разположена в подземието на църквата и е част от най -новата история на светата обител с представяни на оригинални фотоси, разказващи за нейното възстановяване след близо 120 години. В присъствието на дипломатическото тяло на българското генерално консулство, много българи и турски официални лица, генералният консул на България Ангел Ангелов разказа пред гостите за ролята и значението на този великолепен български паметник на културата.

Специално в своето експозе той отдели за присъствието  на нашия съгражданин академик Черньо Чернев, чиито книги са вече част от библиотеката на българското генерално консулство.

По -късно и съвсем изненадващо на посещение в светата обител пристигна Президента на Република Македония Георге Иванов, който разговоря с гостите и остана очарован от музейната експозиция на възстановения срещу църквата метох,  в която са съхранени и експонирани автентични мебели, печатницата и редки издания на Държавен вестник от 1902 година.

Председателят на Българската църковна фондация Васил Лиазе  почти 18 години успешно ръководи дейността на българите в Истанбул. Той  подари на нашия съгражданин луксозното издание за историята на църквата, специално отпечатана за случая.

По време на тържествата специалния кореспондент на БТА в Истанбул Нахиде Денис излъчи директно за България интервю с  акад. Черньо Чернев, който разказа за последните си творчески планове и участия в международно научни експедиции и конференции. Предстои второ издание на последната му книга „Скритата реалност-тайните на древния Константинопол” с нови разкрития и нови факти с български измерения на исторически доказани факти.