Започна строителството на обходния път на Ахелой

Започна строителството на обходния път на град Ахелой, част от път I-9 Слънчев бряг – Бургас. Със средства от републиканския бюджет ще се изгради изцяло ново трасе, с което транзитният трафик ще се изведе извън Ахелой. Символичната първа копка бе направена днес на  общинския път Ахелой – Тънково и на нея присъства председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов, съобщиха от АПИ.

В рамките на проекта ще бъде построена отсечка с дължина 4.5 км от Път I-9 “Слънчев бряг – Бургас”, участък Обход на Ахелой от км 207+726,37 до км 212+233.06. Новото трасе ще бъде с габарит Г20 с две самостоятелни платна с по две ленти за движение, което ще намали броя на пътно-транспортните произшествия и времето за пътуване, като на превозните средства ще се осигури оптимална скорост на пътуване. Предвижда се изграждане на изпарител при км 207+580, нов фундамент на стомано-решетъчен стълб от реконструкция на ВЛ 20 kV “Равда” при км 207+680, реконструкция на оптичен кабел на “СКАТ” ТВ при км 212+011 и реконструкция на ВЛ (въздушна линия) в подземна мрежа при км 212+120, информира infrastructure.bg

23192234_10207561175708029_365656460_oВ  спор обаче попаднаха жителите на Ахелой и ръководството на проекта за обходния път през града по време на символичната първа копка. Хората твърдят, че не са съгласни с техните намерения, искат кръгово вместо надлез.

„ В Поморие има 3 кръгови и ние искаме тук. Автобусът няма откъде да минава. Идвате в Ахелой за една година и си тръгвате, а ние живеем тук и не можем да си стигнем до местата, цитира flagman.bg. По думите на шефа на АПИ инж. Дончо Атанасов кръговото движение затруднява трафика. „Това какво искате вие не е от значение. Ако направим кръгово, това означава да загубим още 2 години”, допълни инженерът.
Според гражданите на Ахелой  кръговото движение щяло да излезе и по-евтино.

„Решили сме безконфликтно преминаването над общинския път Тънково – Ахелой. Дали можем да направим вливане и отливане, това предстои да го обсъждаме с проектанти, с кмета на общината, да видим парцеларни планове, но да спрем проекта и да го препроектираме, това е абсурдно. Ще влезем в нови отчуждения, което ще го забави с поне 2 години. Това е национален обект, аз не го казвам случайно. Проектът си върви, каквото можем, ще го добавим.”, заяви инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“

Ахелойци обещаха протести, ако не бъде изградено колело, вместо надлез на входно-изходната точка на Ахелой (в посока Тънково), която да дава възможност за транзитно придвижване към Равда и Сл.бряг.

“Преди няколко месеца се честваше годишнина от Ахелойската битка. Сега започваме битка – надзорници, строители, пътна администрация, за да може през 2018 г. да се преминава по това трасе, и да се спре тази черна точка ПТП през гр. Ахелой и в разстоянието от Поморие до Ахелой. Съревнованието между двата строителя ще бъде доста тежко”, допълни инж.Атанасов, цитира melnicata.com. Той каза още: “Остават два тежки участъка – северния обход на Бургас и обхода на Поморие. Имаме огромното желание да започне строителство през 2018 г. и на тези два участъка. Пожелавам на строителите по-добро време, за да може обекта да напредва с часове.“

Изпълнител на строително-монтажните работи е “Трейс груп холд” АД. Стойността на договора за строителство е 19 367 639,21 лева без ДДС.
Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД “План Инвест Сърч”, в което участват: “План инвест Пловдив” ЕООД, “Инфра Инвест” ООД, “Сърч Корпорейшън СРЛ” и “НТСС Консултинженеринг” ЕООД.
Авторски надзор упражнява Обединение “ВИП”, съставено от “Виа План” ЕООД, “Трансконсулт-22” ООД и “Пътконсулт 2004” ЕООД. Възложител е Агенция “Пътна инфраструктура”.