Земетресение с магнитуд 8,2 по скалата на Рихтер разлюля Мексико

Рано тази сутрин силно земетресение разлюля южната част на Мексико. Епицентърът е в Тихия океан, на около 87 км югоизточно от град Пихихяпан и на дълбочина 70 км. Поне 15 души са загинали при силното земетресение с магнитуд 8,2 по скалата на Рихтер. Няма данни за пострадали българи.

Два вторични труса са били регистрирани  след като силното земетресение, което разтърси южното крайбрежие на страната в четвъртък в 23.49 ч. местно време (7.49 ч. българско време в петък), съобщава Фокус.
Първият вторичен трус е бил регистриран една минута след полунощ местно време (8.01 ч. българско време) и е бил с магнитуд 5,7. Вторият е бил усетен в 00.17 ч. местно време (8.17 ч. българо време) и е бил с магнитуд 5,5. Има предупреждение от цунами , вълните в Мексико са достигнали височина 0,7 . Предупреждението за възможност от цунами е за няколко държави от Централна Америка: Гватемала, Ел Салвадор, Коста Рика, Панама, Хондурас, Еквадор и Мексико. Вълните могат да ударят през следващите три часа и да бъдат с височина около три метра.