Измериха рекордните 43,3 градуса

С около 30 % повече от нормалните за деня сигнали са регистрирани в Спешна помощ в Русе, като те са свързани с жегата. Сигналите са за припаднали и за колабирали от горещините хора – както възрастни, така и млади. Екипите са реагирали и на такива, получили хипертонични кризи.

От хидрометеорологичната станция в крайдунавския град съобщиха, че малко след 15.00 часа днес е измерена максимална температура от 43,3 градуса на сянка, което е рекорд за тази дата.

Досега най-горещо на 1 юли е било през 1963 г., когато термометрите са отчели 37,2 градуса. До 18.00 часа има вероятност температурата да се повиши още и да мине абсолютния максимум за месеца от 44 градуса, регистриран на 26 юли 2000 година.

Рекордните за последните няколко лета 41 градуса на сянка са измерени днес в 14.20 часа в Севлиево. Това съобщи метеорологът Иванка Иванова. По думите ѝ толкова висока температура не е била измервана от 2012 година, когато на 6 август са били отбелязани 41,7 градуса, цитира Кросс.Севлиево се намира в котловина, в която въздушните маси се задържат, обясни Иванова. Това определя температурните рекорди, които се отбелязват тук и през лятото, и през зимата. Най-високата температура, рекордна и за страната, е била измерена в Севлиево на 24 юли 2007 година – 44, 8 градуса, а най-ниската – минус 34 градуса, е била отбелязана през февруари 2005 година.

Високи са били температурите в Сандански, където термометрите са показвали 41 градуса, както и в Плевен, Ловеч и Свищов, където са измерени 40 градуса. 39 градуса са измерени в Хасково, Кюстендил, Силистра, Кнежа и Лом, а в Кърджали, Гоце Делчев и Сливен температурата е била 38 градуса. В София са измерени 37,4 градуса. От НИМХ обясниха, че е обичайно времето в началото на юли да бъде горещо, но поясниха, че някои от измерените температури са малко над нормата.

До този момент в София са регистрирани 5 смъртни случая вследствие на високите температури, съобщава Фокус. Общо сигналите за хора с влошено здравословно състояние заради летните горещини са около 180, 18 от които са за колабирали хора. Сред тях има деца между 13 и 17 години, 30-40-годишни и възрастни хора. Постъпили са и множество повиквания за сърдечно-съдови проблеми.

В столицата 18 души са потърсили помощ в УМБАЛСМ „Пирогов“ заради жегите, като най-честите оплаквания са заради хипертония, хипотония и колапс. Имало е и случай на инфаркт.
В Ловеч 50 души са потърсили медицинска помощ. Те са постъпили в Спешната помощ с хипертонични кризи, но остри състояния на този етап няма.
На 28 сигнала са се отзовали екипите на Спешна помощ в Пловдив от началото на деня. 4 от случаите касаят припадане на улицата в резултат на жегата. Останалите 24 сигнала се отнасят до обичайните случаи по домовете при горещо време: високо кръвно, ниско кръвно, сърдечно болни. Пострадалите от високите температури са предимно възрастни хора.
В Силистра 1 човек е колабирал, но е отказал транспорт до Спешно отделение.
От лекарска помощ във Варна са се нуждаели 3 жени. На две от тях им е прилошало на работното място, а третият случай е свързан с жена, която се е почувствала след плаж.
Повече от 15 души са потърсили спешна помощ заради прилошаване, високо кръвно и сърдечни проблеми в Добрич, а във Велико Търново – 4.
В Кюстендил трима души са колабирали заради горещините, а в Пазарджик през спешното отделение са преминали над 40 пациенти с различни оплаквания. Повечето от тях са възрастни хора с хронични заболявания.
Медиците съветват хората със здравословни проблеми да избягват излизания навън по време на горещините, да пият много течности, да ядат по-лека храна и да избягват консумацията на алкохол.