Колко е важен сънят

Според Лабораторията за изследване на съня към Харвардския университет, когато човек не си доспива, имунитетът му спада, което пък означава, че не се бори с раковите клетки, които организмът ни произвежда всеки ден.

Безсънието е свързано с рака на дебелото черво, на гърдата и на простатата, затова Световната здравна организация обяви работата на нощни смени за канцерогенен фактор.

При хората над 45 години, които спят под шест часа, рискът от инфаркт скача с 200% в сравнение с тези, които спят по 7 – 8 часа. Недоспиването вдига кръвното налягане, кръвната захар и телесното тегло.

В предаването „Тази неделя“ по bTV неврологът проф. д-р Иван Стойков изтъкна, че човек прекарва между 1/4 и 1/3 от живота си в сън. В това време той си отпочива, за да може да е активен и трудоспособен на следващия ден.

Сънят има няколко фази – повърхностен сън, дълбок сън и т. нар. REM сън – сънят с бързи очни движения, когато мускулатурата е изцяло отпусната. Това е един цикъл и тези цикли се повтарят 3 – 4 пъти през нощта. По това време се случват множество промени в дишането, в пулса, в кръвното налягане, обясни гостът.

Основните щети от системно недоспиване са усещането за сънливост, тревожност, депресивни състояния, както и нарушение на паметта и концентрацията. По-тежките нарушения на съня са обструктивната сънна апнея (спиране на дишането или намаляване на дихателния поток), която води до 2,5 пъти по-голям риск от мозъчен инсулт. Около 15 – 20% от всички катастрофи по света са предизвикани от заспиване на волана, а сънната апнея е един от сериозните фактори за такова заспиване, отчете проф. Стойков.

Според него обаче работата на нощни смени не е канцерогенен фактор. От недоспиване не се и дебелее, освен ако човек не замести съня с храна.

В различните възрасти човек се нуждае от различна продължителност сън, например новородените спят по 16 – 17 часа на ден, докато хората на около 90 се нуждаят от около 5 и половина часа сън. За средната възраст са необходими между 6 и 9 часа.

Проф. Стойков препоръча т. нар. хигиена на съня, която е елементарна, но изключително ефикасна – вечерята и всички физически упражнения трябва да са до към 20 – 20:30 ч., т.е. трябва да са поне три часа преди заспиване; спалнята трябва да е само за сън, в нея не трябва да има компютър, да се четат книги и пр.; ако не можете да заспите 15-ина минути, препоръчително е да станете, да отидете в друга стая, да прочетете нещо неангажиращо и когато ви се приспи пак, да си легнете; важно е и през деня да има физическа активност, за да има и физическа умора.