Консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените партии

Приключи първият етап от консултации при президента с партиите от управленското мнозинство преди връчването на мандата за нов кабинет. Днес при държавния глава отидоха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

“Не случайно започвам консултациите с вас, като най-многочислена сила в българския парламент и като пръв мандатоносител, който носи непосредствена отговорност за събитията, които предстоят. Публичната комуникация на партиите в коалицията напоследък сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори. Въпреки че промените в Министерския съвет бяха предварително планирани още преди 9 месеца” – така президентът Румен Радев се обърна към представителите на ПГ на ГЕРБ-СДС, които дойдоха за консултации в президентската институция.

“Въпреки наличието на силно спояващи фактори вътре в коалицията и въпреки внушителната парламентарна подкрепа за управлението, която често надминаваше дори и 2/3 от народните представители. Но конституционният законодател е предвидил настоящите консултации именно да се подпомогне процеса за съставяне на правителство, за да се изяснят важни въпроси преди да пристъпим към връчването на първия проучвателен мандат, за да станат ясни първоначалните позиции и какъв в крайна сметка би бил крайният резултат за страната”, посочи президентът Радев.

“За нас това, което е важно, е да не губим от поглед интереса на страната, на България. Ние имаме нужда от стабилност и спокойствие, но то трябва да е на принципна основа. То трябва да стъпва на фундаментални принципи и ценности и заради това за нас е важен днешният разговор да споделим с вас как протичат тези разговори. Още веднъж ясно заявявайки, за нас като ГЕРБ-СДС е изключително важно е диалогът да позволи да се откроят общите неща, но и много ясно да се постигне съгласие за това как се преодоляват различията, където ги има. Когато има съгласие да се върви в обща посока, тя да стъпва на принципи и на много ясна споделена отговорност”, подчерта Мария Габриел.

На консултациите при държавния глава бяха представители на преговорния екип – Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян.

На срещата си днес в президентската институция с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“държавният глава Румен Радев заяви: “Преди девет месеца вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат, но виждаме, че сложните отношения с вашите партньори остават, включително и по време на сегашните преговори и въпросът е дали те водят към излъчване на ново правителство”

Държавният глава отбеляза, че през последните месеци ПП-ДБ са приели да носят основната отговорност за управлението на страната и в същото време да се споразумеят с политическите си партньори да имат само един представител в Министерски съвет, както и да си осигурят подкрепата на ДПС за промените в Конституцията. Румен Радев подчерта, че настоящите консултации са предвидени от Конституцията, за да се подпомогне процесът по сформиране на редовно правителство, но и да бъдат изяснени ключови въпроси преди връчването на първия проучвателен мандат.

Президентът попита представителите на ПП-ДБ дали са склонни да продължат политическия си път по същия начин, по който са започнали в началото на управлението и дали биха преразгледали отношението си към партньорите и властта. „Готови ли сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ-СДС или при евентуален провал, ще опитате да повторите сценария отпреди 9 месеца – управление с вашия мандат и при какви условия бихте направили едното или другото“, допълни държавният глава.

Румен Радев попита още дали предстои сливане на предложения от ПП-ДБ меморандум с идеята за коалиционно споразумение на ГЕРБ-СДС или се върви към принципно нов документ, за да има яснота как ще се осигури устойчивост и предвидимост на едно бъдещо управление. „Вашите партньори от ГЕРБ-СДС изразиха желание за повече време и моят въпрос е вие споделяте ли тяхната позиция“, добави още държавният глава.

„ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС имат съществен напредък в преговорите за съставяне на правителство“, обяви премиерът в оставка Николай Денков по време на консултациите при президента Румен Радев.

„Отношенията са сложни, никой не е очаквал, че ще бъде лесно. Дали ще продължим, зависи от това как ще изглежда споразумението за управление оттук нататък. Започнахме преговори, има съществен напредък, но докато не е договорено всичко, трябва да продължим усилията”, поясни той.

Министър-председателят в оставка бе категоричен, че усилията са си стрували. „Действително преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че това ще нанесе политически щети. Сега са приети 2 бюджета, имаме развиване на инвестиционните проекти и отпушване на основни проблеми, свързани с енергийния преход. Много е важно, че имаше разбиране от другата страна, че преговорите трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са свършени и задвижването на регулаторите и контролните органи, които не работят”, поясни той. И заключи, че се надява всички в политиката осъзнават, че е добре България да има стабилно правителство.

На срещата с представители с ДПС президентът попита: „Как виждате ролята на ДПС в един следващ ротационен период, разбира се, ако се стигне до такъв“

“Стоейки най-близо както до ГЕРБ-СДС, така и до ПП-ДБ, как преценявате шанса за постигане на споразумение и създаване на правителство с първия мандат и ако той не сполучи, виждате ли възможност в 49-то НС да се търси друга управленска конфигурация?”, попита държавният глава.

“Вашата парламентарна група активно подкрепяше парламентарното мнозинство през последните 9 месеца, включително по най-важните решения, които взе 49-то Народно събрание без обаче да бъде официално част от управлението. Това създаде и предпоставки за тълкувания, които се проектират и върху процеса на преговорите, които ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС водят, включително и на нюансите по темата за плаващите мнозинства”, каза още Радев.

Джевдет Чакъров, председател на ДПС, отговори на президента: “Държавата трябва да има стабилност и предвидимост. Позицията ни не се е променила да се намери отново формула за управление на страната в настоящия момент с оглед и на политическата ситуация в страната и на сложната геополитическа ситуация в международен аспект. Нашата подкрепа е била винаги предвидима и последователна. Да, ние сме подкрепяли това правителство основно по отношение на политиките, свързани с нашия европейски път и европейския хоризонт на страната ни, както и членството в НАТО. Посланието, което имаме от почетния ни председател и от нашата национална конференция, е, че в името на големите цели – Шенген, еврозона, трябва да обърнем внимание и на дневния ред на хората отгносно стандарта на живот и това, което е в страната. Добре е всички да бъдем отговорни на висотата на предизвикателствата, които стоят пред нас. Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Ако не, винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но като че ли тя ще бъде особено трудна.”

“Ако двете управляващи коалиции ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната – Демократична България” се разберат и има ротация, ДПС ще продължи същата политика – да бъде фактор на стабилност и разумно да подкрепя онова, което смята, че е в полза на хората”, заяви Йордан Цонев по време на консултации при президента Румен Радев за съставяне на правителство.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *