Масовото пенсиониране в силовите ведомства продължава

Броят на новите пенсионери продължава да расте с бързи темпове, показва отчетът на Националния осигурителен институт (НОИ) за първото полугодие. Новоотпуснатите лични пенсии са се увеличили с 14.5% на годишна база. Данните затвърждават две тенденции, започнали в края на миналата година – новоотпуснатите пенсии на служители в сектор “Сигурност и отбрана” продължават да растат драстично, а инвалидните намаляват леко. Причината може да се търси в ефекта, който имат правителствените промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), пише “Капитал”.

Статистиката показва, че новите пенсионери, работили в силовите ведомства, са се увеличили с близо 26% спрямо шестмесечието на 2014 г. При инвалидните пенсии има минимален спад от 0.2% (38 броя), но техният относителен дял във всички новоотпуснати лични първи пенсии продължава да е над 30%.

Повече пенсионери

Броят на желаещите да се пенсионират започна да се множи бързо от средата на 2014 г., когато все още не бе решено дали нарастването на възрастта за пенсиониране ще бъде размразено, след като кабинетът “Орешарски” го замрази по време на краткия си мандат. Това доведе до ръст от над 40% през третото тримесечие на 2014 г. и близо 20% през следващите два отчетни периода.

С приемането на бюджета за 2015 г. нарастването на възрастта за пенсиониране все пак остана замразено. Ако новото правителство не бе взело това решение, възрастта трябваше да продължи да се увеличава с по 4 месеца годишно до достигане на 65 години. С последните промени в КСО, които вече бяха приети на първо четене в пленарна зала, възрастта се размразява, но увеличението ще е плавно – с между 1 и 3 месеца до 2037 г.

Предложенията на кабинета обаче предвиждат минимална пенсионна възраст за служителите в силовите ведомства. Идеята бе лансирана в началото на годината от социалния министър Ивайло Калфин, което доведе двойно увеличение на новопенсионираните военни и полицаи през първото тримесечие на 2015 г., а за периода април – юни ръстът е с над 25%. Досега изискването бе единствено да имат 27 години трудов стаж, 2/3 от които в системата, а занапред се залага минимална възраст от 52 години и 10 месеца и нарастване с по 2 месеца всяка година.

По-малко нови инвалиди

Данните на НОИ показват и положителна тенденция – новите инвалиди намаляват. Въпреки че правителството още не може да намери ефективен начин да се справи с фиктивните инвалидни пенсии, през първото полугодие има минимално понижение – първото от 2011 г. насам, цитира Кросс.