МВР пред протест

Синдикати на служителите в Министерството на вътрешните работи /МВР/ ще разговарят днес с финансовия министър Владислав Горанов. Срещата е заради предложенията на Горанов – от следващата година да бъдат намалени 20-те заплати на служителите при пенсиониране, както и възнаграждението за прослужено време. Заради тази възможност, полицейските синдикати заплашиха, че утре ще блокират пътища и ще организират ефективни протести, съобщава Кросс. Още вчера Галентин Грозев от синдикален алианс “Сигурност” обясни за БНР, че много от колегите му в МВР имат над 20 години, което означава, че заплатата им ще падне с 40 %. Отделно ще се намалят дните за отпуска – от 30 основни, на 20 основни, което е в противоречие с Кодекса на труда. Според Грозев, ако НС приеме промените на Закона в този вид, това би означавало край на МВР.

Шефовете на “Правна дирекция” и на Дирекция “Човешки ресурси” в МВР подадоха оставки. Неофициално се твърди, че това е свързано с идеята за намаляване на 20-те заплати на служителите при пенсиониране.

Полицаите се заканиха да блокират пътища и да организират ефективни протести в страната. Те са готови да блокират пътя за Перник и магистрала “Хемус” в средата на седмицата, ако дотогава премиерът Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, не се срещнат и не разрешат въпроса.

Синдикатите предупредиха и за масово напускане на системата.

Със законовите промени на Горанов драстично се орязват привилегиите на полицаи, военни, служители на ДАНС, разузнаването и НСО. Промените са записани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2016 г. С тях се променят и устройствените закони на МВР, ДАНС, армията и разузнаването.

Вместо досегашните 20 заплати при пенсиониране полицаите вече ще получават не повече от 10, предвиждат промените. Освен това се намаляват отпуските им от 30 на 20 дни. Служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата и няма да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.

Обезщетенията при пенсиониране са сериозен разход в бюджета на МВР, който никога не се планира. Затова всяка година ведомството получава допълнителни финансови инжекции, за да може да разплати десетките милиони, които дължи на бившите си вече служители.

Подобни промени се предлагат и в Закона за ДАНС. Вместо 15 заплати при напускане и пенсиониране в агенцията вече ще се получават 10. Ако са били на служба по-малко от 10 години, вместо досегашните 10 брутни заплати ще получават пет. Наполовина се намаляват и обезщетенията на военните, предвиждат още промените. При 20 брутни заплати досега те вече ще взимат 10. Подобни промени се правят и в законите за разузнаването и НСО.

Полицаи, военни, пожарникари и служители на затворите протестираха и през юни заради готвената пенсионна реформа в сектор “Сигурност”.

Протестът бе подкрепен от Националния синдикат на пожарникарите – “Огнеборец”, Синдиката на МВР и Синдиката на служителите на затворите.