Напускат МВР шефове

Заявления за напускане са подали директорите на “Правна дирекция” и на Дирекция “Човешки ресурси” в МВР. Причината е идеята на финансовото министерсто за намаляване на заплатите на служуте в МВР, както и намаляването на 20-те заплати при пенсиониране, казаха от вътрешното ведомство за “24 часа”.

60 рапорта за пенсиониране са пуснали в последните два дни пловдивски полицаи. Почти целият отдел “Тежки престъпления” е подал молби. Началникът му Запрян Стоянов в момента е временно командирован в РПУ-Първомай на мястото на отстранения шеф там Димчо Темелков и научи новината от “24 часа”. Сред напускащите са опитният криминалист Тошко Златков от сектора по убийствата и Владо Иванов, който е шеф на група. Причината за вълната от рапорти са готвените промени в проектозакона за държавния бюджет за 2016 г. Предвижда се да бъдат орязани редица придобивки за служителите от МВР – процентът за прослужено време се премахва, а парите за храна намаляват наполовина. Най-голяма тревога обаче буди намерението на кабинета да съкрати броя на заплатите, които се полагат при пенсиониране, от 20 на 10. Полицаи изчислиха, че това прави около 15 000 лева. Очаква се в следващите дни да бъдат хвърлени още рапорти.

“Ако сега се пенсионирам при 27 г. стаж, ще взема 900 лв. пенсия и 35 000 лв. накуп”, заяви служител от пловдивската полиция на ръководен пост, цитиран от  Кросс, който също възнамерява да излезе от МВР.