Международен еврофорум „Българиада 2017”

В София се проведе научен форум посветен на 10-та годишнина от създаването на Организацията на българите по света. В една от залите на Научно техническите съюзи на България, разположена  на булевард „Христо Ботев” представителите на българските общности от Европа разискваха редица организационни и научни въпроси свързани с дейността на тази световно известна организация.

Тържествено беше отбелязано още в първия ден – 9 май  Деня на Европа и проведена специална сесия на Обществения съвет на ООБ и Общобългарския парламент посветена на 10-годишнината от създаването на организацията.

В своето приветствено слово почетният председател академик Сергей Иванов подчерта ролята и значението на българите по света, където и да се намират те с ясното съзнание, че са носители на древни знания и техните предци – траките са основата на човешката култура.

Журналистите бяха впечатлени от темите на разширеното работно заседание на Общото събрание на ООБ и Горната камара на Общобългарския парламент за духовното единение и устойчиво развитие на страната ни, като беше учреден и Общобългарски Съвет за тази дейност.

В своите изказвания видни български учени споделиха своите планове  и научни изследвания, разгоряха се горещи дискусии, понякога доста нажежени свързани с ролята на определени личности в историята на България. Посочени бяха и оценени положително дейността на българите в чужбина при провеждане на мероприятия свързани с българската история. На 13 септември 2017 г. в Република Украйна на Малая Перешчепина ще бъде отбелязана годишнина от гибелта на кан Кубрат, а през есента ще бъдат организирани български форуми в Америка и Поволжието в Руската федерация.

На закрито заседание бяха обсъдени организационни въпроси и набелязани определени  задачи, насочени към държавните институции. Участниците от чужбина приветстваха създаването на Постоянна комисия за българите в чужбина към новосформираното Народно събрание. И приеха решение експерти от ООБ да участват в разработването на проекто закони защитаващи правата на българските общности по света. За ролята и значението на тази българска обществена организация бе  отбелязано присъствието на официални представители от Президенството и Агенцията за българите в чужбина.

Наградени бяха с различни грамоти изявени културни дейци, между които е и нашия съгражданин академик Черньо Чернев удостоен със званието „Достолепен гражданин”. Той, заедно с още двама учени станаха носители на званието  „Рицари” на Република Малта със специален нагръден знак за техния принос в дистанционното обучение на студенти в тази островна държава и ролята на българската общност за развитие на двустранните връзки между България и Малта.

Фолклорен танцов състав от Ямбол повдигна настроението на всички участници в международния Еврофорум „Българиада 2017”.

В почивните дни гостите от чужбина се запознаха с културно-историческите забележителности на страната ни, посетиха Бачковския манастир, Асеновата крепост, Белинташ, Пловдив и други знакови за нашата страна обекти от хилядолетната история на България