Милион гастарбайтери запушват пътя за морето

Над 1 милион турски гастарбайтери задръстват пътищата ни през лятото. Най-голямото струпване от коли с чужди регистрации вече е по магистрала „Тракия” към морето, където текат ремонти, съобщава Кросс. Всяка година по това време трафикът по шосетата в България в посока Турция се засилва драстично заради жителите на южната ни съседка, които масово се връщат от работните си места в Европа към родината си през летните отпуски. Най-големи колони от гастербайтери има по магистрала „Тракия”, където след Пловдив продължават в посока Хасково към ГКПП Капитан Андреево, категорични са от КАТ. Заради ремонтите там пътят е буквално запушен. Зверски опашки от автомобили се образуват всеки ден и на сръбско-българската граница при ГКПП Градина.

На групи

Обикновено чужденците се движат на групи от по 3-4 возила и шофьорите им карат плътно един зад друг. „Повечето въобще не се съобразяват с останалите водачи, карат твърде бавно в бързата лента на аутобана или пък с превишена скорост”, признават от МВР. Движат ли се по околовръстния път на София, жителите на съседната държава често объркват пътя. „Влизат през Калотина, пътуват 30-40 минути и се озовават на кръгово кръстовище. Там трябва да завият вляво, за да излязат на магистрала „Тракия”, коментира председателят на Асоциацията на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров. Понеже няма указателни табели, шофьорите масово продължават направо и се озовават в жк „Люлин”, където им се налага да обръщат, за да търсят верния път.

Риск

Гастарбайтерите създават редица рискови ситуации, когато са по шосетата ни, категорични са от КАТ. Причината е, че пътуват на наша територия по много часове без почивка и са твърде уморени. „В България няма места за отдих край пътя, затова нашите водачи трябва да са много внимателни, когато се разминават с кола с чужди номера”, съветва Тодоров. От Пътна полиция разчитат новата шумна маркировка на новите ремонтирани участъци по „Тракия” да държи будни чужденците. Междувременно, с цел да ограничат инцидентите с гастарбайтери, от полицията раздават листовки на турски език на ГКПП Капитан Андреево, с които да ги информират за най-основните правила на пътя у нас. Опашки от автомобили се образуват и на сръбско-българската граница при ГКПП Градина.