Минимални разлики в нагласите между “за” и “против” на референдума в Турция

Минимална е разликата между мненията “за” или “против” за утрешния референдум за увеличаване на правомощията на президента на Турция. Различните социологически сондажи в южната ни съседка, цитирани от БНР, сочат минимална разлика между двата лагера – или в полза на управляващата Партия на справедливостта и развитието, или на опозицията.

Чрез референдума ще се увеличат правата на президентската институция, страната ще страна на практика президентска република, което ще засили властта на настоящия такъв Реджеп Ердоган. Той твърди, че президентската република ще е много по-ефективна и силна форма на управление. Опонентите му обаче се опасяват от диктатура.

Всъщност на референдума ще бъдат подложени за промяна 18 члена от конституцията на Турция. Ако бъдат одобрени, те ще влязат в сила от 2019 г.

Предложенията са, президентът да има право на два петгодишни мандата.

Ще отпадне постът министър-председател и президентът ще бъде глава и на изпълнителната власт. Той ще получи и допълнителни правомощия да назначава висшите военни и представители на съдебната власт, кdкто и ректорите на университетите.

Увеличава се броят на депутатите от 550 на 600 и се удължава парламентарният мандат от 4 на 5 години, но за сметка на това се премахва парламентарният контрол и вотът на доверие към правителството.

Президентът ще има възможност и да запази своя партиен пост.

Макар че и двете страни изразяват увереност, че ще спечелят, според повечето наблюдатели, резултатат на отговорите “да” и “не” са твърде близки. От парламентарните сили Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие подкрепят предложените промени, докато кемалистката Народно-републиканска партия и прокюрдската Демократична партия на народите са твърдо против. Вероятно малка част от гласоподавателите на ПСР също ще гласуват против реформата. Съществува разцепление сред националистите, като мнозина няма да подкрепят линията на партийното си ръководство. Оценява се, че около 60% от кюрдите ще бъдат “против”, но 1/4, които гласуват за Ердоган, ще го напряват и този път. При това положение важно значение имат колебаещите се избиратели./КРОСС/