На 21 ноември ще бъде обявен официално Румен Радев за президент

На 21 ноември в 11.00 ч. ще се състои връчването на решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за избор на президент и вицепрезидент на България от произведените на 6 и 13 ноември 2016 г. избори, съобщават от пресцентъра на Народното събрание. На церемонията Румен Радев официално ще получи документите, че ще бъде следващият български президент.

Интересен факт обаче е, че това ще стане в присъствието на прекия му конкурент от двата тура на президентския вот – кандидатът на ГРЕБ Цецка Цачева. Именно тя, в ролята си на председател на Народното събрание, ще открие церемонията. Удостоверенията и решението на ЦИК обаче ще бъдат връчени на новоизбраните президент и вицепрезидент от председателя на Комисията Ивилина Алексиева.

Новоизбраните президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха 59.37 % от гласовете на втория тур на изборите.

Цецка Цачева и Пламен Манушев (ГЕРБ) са получили 36.16% от гласовете на хората или 1.25 милиона гласа. Това е с над 23% по-малко от резултата на двойката, подкрепена от БСП.