Онкологичният център в Бургас с нова сграда и високотехнологично оборудване

onko-bsКомплексен онкологичен център (КОЦ) – Бургас,  Регионален Фонд за Градско Развитие АД и Експресбанк АД сключиха договор за финансиране по инициатива JESSICA за изграждане на отделение по нуклеарна медицина и брахитерапия, и закупуване на модерно медицинско оборудване. Инвестицията в размер на 7 334 000 лева се предоставят по равно от Регионален Фонд за Градско Развитие АД и Експресбанк АД.

Финансирането ще се използва за строителството на нова двуетажна сграда, локализирана до Диагностично консултативния център на КОЦ-Бургас. В нея ще бъде разположено отделението за нуклеарна медицина, за което по проекта ще бъдат закупени и SPECT-CT и PET-CT. С финансирането ще се осигури и автоматизирана терапевтична система за брахитерапия – основен метод на лъчелечение, който до този момент не се прилага в „КОЦ – Бургас” ЕООД и в по-голямата част от болниците в България. Характерното за него е, че източникът се поставя в близост, контактно до туморния процес и е възможно най-щадящия и високо ефективен метод за лечение, приложим при всички видове онкологични заболявания. „КОЦ – Бургас” ще започне приложението му при  гинекологични, кожни тумори, рак на млечната жлеза, както и при рак на простатата.

От КОЦ-Бургас поясняват още, че нуклеарната медицина използва за диагностика и лечение открити радиоактивни изотопи, които намират приложение във всички области на медицинската практика – в онкологията, вътрешните болести, хирургия, нефрология, урология, ендокринология, хематология, лъчелечение и т.н. По разпределението на радиофармацевтиците в тялото, може да се определи не само формата и  размера, но и функционалното състояние на различни органи. Широко се използват т.нар. хибридни образни методи – Еднофотонна емисионна томография, комбинирана с компютърен томограф /SPECT-CT/ и позитронна емисионна томография, комбинирана с компютърен томограф /PET-CT/, при които се комбинират качествата на различни образни методи.

Общият брой регистрирани болни с онкологични диагнози за 2019-а година в „КОЦ-Бургас” ЕООД са 31815 души, а новозаболелите само за 2018-а година са 2625 души. Към момента, пациентите на територията на Югоизточна България нямат възможност да извършват изследвания с PET-СТ. Най-близо такова изследване може да бъде извършено във Варна и Пловдив.

Обновлението на КОЦ-Бургас с финансиране по ициатива JESSICA ще осигури по-адекватна и ранна диагностика на заболяванията, което от своя страна ще доведе до още по-успешното лечение на пациентите и напълно ще затвори цикъла на обслужването им в здравното заведение.

За инициатива JESSICA и Регионален фонд за градско развитие

JESSICA е инициатива на Европейския Фонд за Регионално Развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, здравеопазване, образователни, спортни и културни обекти,  рехабилитация на запустели терени и индустриални сгради и др. Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA предназначени за шестте големи града извън София – Стара Загора, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Плевен, както и ресурса по финансов инструмент Фонд за градско развитие за Северна България за градовете Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Добрич, Ловеч, Лом, Монтана, Плевен, Разград, Свищов, Силистра, Търговище и Шумен.

Проектът на КОЦ Бургас е шестият JESSICA проект на Фонда в гр. Бургас.

Експресбанк АД

На 15 януари 2019 г. Банка ДСК ЕАД, българското дъщерно дружество на Банка ОТП, финализира сделката за придобиване на Сосиете Женерал Експресбанк АД и нейните дъщерни дружества в България. До пълното приключване на интеграционния процес през 2020 г., двете институции ще извършват своята оперативна дейност като две независими банки на един собственик. Дотогава Сосиете Женерал Експресбанк извършва дейността си под името и с търговската марка Експресбанк.

Експресбанк е с над 20-годишна история в България и е сред седемте големи финансови институции в страната. Банката предлага широк спектър от продукти и услуги както в банкирането на дребно, така и във фирменото банкиране.