Оранжев код заради бурен югозападен вятър

В Бургаска и още 13 области на страната за неделя е обявен оранжев код заради бурен вятър, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Очаква се да духа силен югозападен вятър с временни пориви 22-27 метра в секунда. Синоптиците предупреждават, че хората трябва да са готови за повече проблеми, изкоренени дървета и риск от наранявания от летящи предмети. Възможни са и смущения в електрозахранването.
Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за ноември. Ще бъде предимно облачно. Минималните температури ще са между 12 и 17°. В Източна България преди обяд ще има и слънчеви часове, но след обяд ще се заоблачи. С преминаването на студен атмосферен фронт, от запад на изток ще започнат валежи – през деня в Западна, а до края на деня и през нощта срещу понеделник и в Централна и Източна България. По Черноморието ще духа бурен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 20° и 25°. Вълнението на морето ще е 3,4 бала.
В началото на следващата седмица вятърът в източните райони ще отслабне, но ще остане предимно от юг. Ще има значителна облачност, ще превалява дъжд. Температурите ще се понижат и в по-голямата част от страната минималните ще са между 7° и 12°, а максималните – между 10° и 15°.