Оранжев код за обилни снеговалежи в понеделник

В понеделник, на територията на цялата страна, ще бъде в сила вторият по значимост оранжев предупредителен код за обилни снеговалежи. За областите Смолян и Кърджали кодът е червен, тъй като освен валежите се очакват силни ветрове, което ще доведе до виелици и снегонавявания. От Агенция „Пътна инфраструктура” предупреждават, че са възможни виелици и снегонавявания.

Под влияние на средиземноморски циклон, който ще преминава през южните райони на Балканския полуостров, Егейско и Мраморно към Черно море, синоптичната обстановка в страната  се усложнява. Времето ще бъде облачно със снеговалежи, на много места ще са значителни и ще се образува съществена снежна покривка. Ще духа силен вятър от изток-североизток и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Има условия за виелици и образуване на преспи. В по-голямата част от страната температурите ще са без съществен дневен ход – между минус 9° и минус 4°, само на места по Южното Черноморието до 2°, сочи прогнозата на НИМХ към БАН.
Над Черноморието ще бъде облачно с валежи предимно от сняг. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха: минус 1 – плюс 2°. Температурата на морската вода е 6 – 7°. Вълнението на морето ще е 4 – 5 бала.
Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца – още ще се понижи.