Отбелязваме Международния ден на Земята

На 22 април отбелязваме Международния ден на Земята. Това е най-големият нерелигиозен празник в света, който честват над половин милиард души.

Този ден се счита и за началото на съвременното екологично движение. Много страни по света прегръщат идеята, приемат закони и конвенции, стремят се активно към подобряване на средата, в която живеем.

Призивът тази година е да посадим дървета в името на Земята, да преминем към възобновяема енергия, да се борим за изпълнението на договорките от срещата за климата в Париж.

Учениците от СУ”Любен Каравелов” – Несебър посрещнаха с разнообразни прояви Деня на Земята – 22  април. В продължение на седмица във фоaйето на училището беше експонирана изложба, подредена от малките природозащитници от третите класове с помощта на учениците от младежката организация на Червения кръст с ръководител П.Русева. Постери с много илюстрации, рисунки и текст показаха защитени видове растения, как животните и растенията оцеляват, лечебните растения, морското дъно, природните феномени на България и др.

Петокласниците от Студио „Да живеем здравословно и пазим природата” с ръководител Соня Дамянова и учениците от МБЧК посетиха организираната от отдел „Екология” в община Несебър презентация на тема „Защитени територии и зони на биоразнообразие на територията на община Несебър”. Учениците получиха подаръци дискове с информация за защитените територии, растителни и животински видове в общината, както и брошури за новите екопътеки „Хилядолетна история”, „Величествен  Балкан” и „Лазурен бряг”.

В часовете на класа се проведоха беседи, касаещи живота и глобалните проблеми на Земята, както и начините за тяхното овладяване с цел планетата да стане едно по-добро място за живеене.

В Деня на Земята учениците от МБЧК почистиха училищния двор и засадиха туя откъм севернатата фасада на сградата, съобщи Мара Момчилова.