Открит е XII Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата „Музите”

В периода от 5 до 15 юли в  Созопол се провежда XII Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата „Музите”.Той бе открит под звуците на българския химн, както и на химна на Музите. Всеки отбор се преобрази в традиционните си костюми за вечерния парад на знамената. Водеща на церемонията по откриването бе Силвия Домозетска, а речи държаха зам.-кметът на община Созопол, членове от протокола на вицепрезидентска, както и г-жа Христина Кръстева – създател на фестивала и директор на сдружение „Музите“. Програмата продължи с конкурса в категория „Танцово изкуство“, а краят на тържеството премина със заря

На втория ден на дванайсетото издание на международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“ в Созопол бяха открити две изложби – художествена, под наслов „България в моите мечти“ с рисунки на българчета, живеещи в чужбина, организирана от Държавната агенция на българите в чужбина и фотографска със заглавие „Красив Китай“ със снимки, предоставени от Институт Конфуций. Малко след това прожекторите на сцената отново заблестяха, за да осветят таланта на втората група участници в категория „Танцово изкуство“ – състави от Литва, Латвия, Естония, Русия, Молдова, Украйна, както и банатските българи в Румъния.  Прожектираха се на открито  младежки филми, отличени в кино фестивали.

В третия ден на дванайсетото издание на международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“ в Созопол се състоя традиционният за всяко издание Ден на страната. Програмата бе извънконкурсна и всеки отбор представи изпълнение, знаково за своята страна или колектив. Тържествената програма откри класът по „Съвременна хореография“ в Югозападния университет с художествен ръководител проф. Анелия Янева. Публиката имаше невероятната възможност да се наслади на интересните музикални инструменти на фолклорния състав от Литва „Таршкутис“, както и на очарователните костюми на малките певци и танцьори от цяла Европа, приели изкуството за свое призвание. Фолклорен ансамбъл „Полянци“ закри концерта с пищно хоро, в което се включиха и зрителите.