Парламентът отхвърли оставката на Делян Добрев

Парламентът отхвърли оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, предава „Фокус”.

Депутатите дебатираха по оставката над 2 часа. Тя беше отхвърлена с 97 гласа „за”, 99 „против” и 19 „въздържал се”. ГЕРБ гласуваха против оставката, БСП и ДПС бяха „за”, от „Воля” и „Обединени патриоти” се въздържаха.

До подаването на оставката му се стигна след обвинения от Елена Йончева от БСП, че на ръководни позиции в община Хасково работят негови роднини и близки.

Предложението на БСП гласуването и дебатите по оставката да бъдат излъчвани пряко по БНТ беше отхвърлено.

По-рано днес на специална конференция в Евксиноград министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призова, ако оставката не бъде приета, Делян Добрев да я подаде повторно.

„Няма да си внеса оставката втори път преди да се убедя, че резултатът от гласуването ще е различен”. Това обяви Делян Добрев в отговор на заръката на Бойко Борисов.

„Колегите ме поставиха в много тежка ситуация. Благодаря им за подкрепата. Те не приеха този мой личен акт. От тук нататък бих могъл да внеса оставката втори път, но няма да го направя преди да говоря с тях и да се убедя, че резултатът от гласуването ще е различен, защото в противен случай ще загубим още един пленарен ден”, коментира Добрев.

Той заяви, че продължава да държи на своето мнение и желание за оставка и отхвърли твърденията, че с решението си да го подкрепи парламентарната група на ГЕРБ е бламирала лидера на партията Бойко Борисов.

“Абсурдно е твърдението, че ПГ на ГЕРБ е бламирала Бойко Борисов. Няма разнобой такъв, какъвто иска да го представи колежката Нинова. Виждате, че всичко, което коментираме се случва открито пред вас. И аз призовах оставката да бъде приета”.

По отношение на Елена Йончева, Делян Добрев заяви, че по най-бързия начин ще заведе дело срещу нея.

„Още днес или утре ще разговарям с адвокати. Ще съдя г-жа Йончева и всички останали например Александър Симов, когото чух да ме клевети по една от телевизиите. Считам, че всеки човек трябва да носи отговорност за думите си”, закани се депутатът от ГЕРБ.