„Патриотичен фронт” иска касиране на изборите в Турция

В жалба, адресирана до президента, правителството, главния прокурор, Върховния касационен и Върховния административен съд, коалицията „Патариотичен фронт” настоява за касиране на резултатите от гласуването на предсрочните избори в Турция.

От коалицията, включваща НФСБ и ВМРО, заявяват, че изборният процес в Турция е протекъл „при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и Изборния кодекс в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя”.

Според жалбата това е основание да се иска от Конституционния съд да обяви избора на излъчените с гласовете от Турция народни представители за незаконен. Писмото е изпратено до институциите, които имат право да сезират Конституционния съд.

В жалбата са изброени примери за нарушения, предимно в гр. Чорлу, като се посочва, че няма механизъм, който да гарантира, че избирателите са дали вота си само по веднъж, че е имало гласуващи, придружавани от лица, без необходимия за целта документ, че има секции, в които са отчетени гласували нереалистично голям брой избиратели – повече от 936.

Намираме, че вотът, подаден в секциите, открити в Република Турция, трябва да бъде касиран и резултатите от там да бъдат обявени за недействителни, което от своя страна ще доведе до промяна на крайния изборен резултат. Нещо повече, подаденият там вот формира по-голямата част от вота в чужбина, се посочва в жалбата.

Законът дава 7-дневен срок от обявяване на резултатите на кандидатите за депутати, партиите и коалициите да изпратят своя жалба срещу законността на изборите в Конституционния съд чрез президента, Министерския съвет, главния прокурор и председателите на върховните съдилища. В 15-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от ЦИК съответната институция, до която е подадена жалбата, може да сезира съда с мотивирано искане да се произнесе по законността на изборите за народни представители или на избора на отделен депутат.

Преди два дни други три партии – „Нова алтернатива” на Николай Цонев, „Обединена България” на Илиана Раева и „Нова България” на Ивайло Симеонов, поискаха също касиране на парламентарните избори на 5 октомври./КРОСС/