Драстичен наплив на бежанци към България

Хората, търсещи закрила у нас, са се увеличили драстично през септември месец, показва статистиката на Държавната агенция за бежанците, достъпна на сайта им. За миналия месец 6776 души са потърсили закрила, за сравнение за цялата 2013 година чужденците, поискали да получат бежански или хуманитарен статут е бил над 7100. Важно уточнение е че не всички потърсили закрила са влезли в страната през септември, но ръстът на миграционния натиск беше потвърден и от ДАБ, и от източници на “Дневник” в МВР.

“Някъде от средата на август тръгна тази тенденция и с постепенно темпо, хората влизащи в страната се увеличи през септември и октомври. Причините са продължаващия конфликт в Сирия, акциите на Ислямска държава и изтеглянето на войските на НАТО от Афганистан”, заяви за “Дневник” Васил Данов от Агенцията за бежанците.

Най-много продължават да са сирийците, но най-голямо увеличение има при афганистанците. Местата за настаняване също са преизпълнени. Прогнозите са до края на годината миграционният натиск да продължи да се увеличава. Преди време заместник-председателят на Агенцията за бежанците Васил Върбанов заяви пред БНТ, че България е готова да посрещне нова бежанска вълна от около 6 хил. души. А ако бежанската вълна е по-силна и по-продължителна, Агенцията има готовност да разкрие нови бази за още 800 души.

Същевременно у нас все още няма работещ план за интеграция на хората, получили бежански статут у нас. От няколко месеца се твърди, че той е почти готов, като се очаква да бъде приет от следващото правителство. Директорът на агенция за бежанците Николай Чирпанлиев заяви наскоро, че интеграцията на бежанците не е спирала, но за нея били отговорни други институции. Чирпанлиев обяви, че ще бъде предявено искане към Европейския съюз за допълнително осигуряване на 10 млн. евро, които ще бъдат използвани за интегрция.

На сайта на МВР наскоро беше публикуван анализ на Гранична полиция. В него се прогнозира, че през 2014 година Турция ще остане основна транзитна държава за незаконна миграция, което запазва риска от интензивна миграционна вълна през нашата страна към Западна Европа.

Когато влезем в Шенген, мооже да има опити за влизане и през морето,

“Ще се запази тенденцията България да се използва предимно като транзитна страна за незаконна миграция. Нивото на оперативното сътрудничество с Турция по сухоземната и морската ни граници, също ще играе решаваща роля за размера на потока, насочен към България.

Имигрантите, подаващи молби за закрила ще продължат да правят опити за незаконно излизане от България. Поради близостта си до София, добрите транспортни и комуникационни връзки и подходящия терен, българо-сръбската зелена граница ще остане предпочитана от мигрантите и каналджиите и може да се очаква увеличение на случаите и разкритията”, пише още в документа.

В анализа е посочено още, че ще се увеличават опитите за излизане от страната по въздух, като най-често това ще се случва с неистински документи или с истински, използвани по прилика. Наскоро МВР разби печатница за производство и износ на 10 хиляди фалшиви сирийски паспорта за Турция

Освен това от МВР очакват да има опити за влизане в страната и през Черно море, “след очакваното присъединяване към шенгенското пространство и отпадане на граничния контрол на вътрешните граници – през летния период, чрез укриване в кораби, използване на неистински или преотстъпени документи или заобикаляне на паспортна проверка”./КРОСС/