Пациентът с Гилен- Баре в Бургас в момента е стабилизиран

35-годишният Ангел Турлаков, който бе диагностициран в Бургас с остър възпалителен демиелинициращполирадикулоневрит тип Гилен-Баре в момента е хемодинамично и респираторно стабилен. Той е без прогресия на клиничната картина и влошаване на неврологичния статус. „Възходящата парализа, която беше започнала, е стационирана“, коментираха от университетска болница „Дева Мария“. Болницата се ангажира с лечението, въпреки че то е скъпо струващо, а Националната здравноосигурителна каса го покрива частично.

В момента пациентът е все още в отделението по анестезиология и интензивно лечение. Екипите на отделенията по неврология и анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Дева Мария“ извършват денонощен мониторинг на състоянието и виталните функции на младия мъж.

Напомняме, че 35-годишният мъж бе диагностициран преди дни с рядката болест. Касае се за автоимунно заболяване, с развитие на антитела към базичния протеин на миелинана периферните нерви. Развива се остро или подостро, като първите симптоми най-често са сетивни- спонтанни болки, парестезии в крайниците и за различен период от време се развива симетрична асцендиращахипеспазия до анестезия, започваща от долни крайници. Водещ клиничен симптом е прогресираща симетрична мускулна слабост, започваща в дистални отдели на долни крайници с последваща асценденция към тяло и горни крайници. Клиниката може да варира от лека долна вяла пареза до квадриплегия с лицева и булбарна парализа.