Пловдив ще получи 16 млн. лева за проекта „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

В сградата на Малката базилика в Пловдив се състоя работна среща за подготовката на града за Европейска столица на културата – 2019 г. В нея участваха премиерът Бойко Борисов и министри от правителството, посланици от ЕС, представители на Народното събрание, на община Пловдив, на европейски културни институти у нас, както и на фондациите „Пловдив 2019” и „Америка за България”. съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

“Пловдив ще получи държавното финансиране в размер на 16 млн. лева за проекта „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“,  каза министър-председателят Бойко Борисов след работната среща. “Първите 5 млн. лева ще бъдат преведени до 10 дни”, увери Борисов. „В сряда ще променим постановлението на Министерски съвет от април 2015 година, тъй като е с изтекла сила. В средата на следващата седмица парите ще бъдат преведени така, както сме ги разграфили по 5 млн. лева до 2019 година“, посочи премиерът.
Той припомни, че от републиканския бюджет вече са преведи 4 млн. лева за зоопарка в Пловдив. Със сумата от 5 млн. лева, която ще бъде преведена през следващата седмица, ще бъдат финансирани обектите от културната инфраструктура. Борисов подчерта приноса на фондация „Америка за България“, която ще финансира 8 230 000 лева в бъдещия археологически обект Голямата базилика.