Пожарът в Пирин е овладян

„Закрива се кризисният щаб в Кресна. Пожарите вече са овладени”. Това обяви лично министърът на вътрешните работи Валентин Радев на станалия редовен обеден брифинг за ситуацията в региона, където вече шести ден бушува огнената стихия.

„Няма опасност за хората, все пак пожарникари обхождат и следят местата, където положението е било най-критично”, допълни Радев.

Министърът отправи призив към шофьорите да не хвърлят цигари през прозорците на колите си и по принцип да се внимава да не се предизвика пожар отново. „Загубите са огромни, тепърва ще се уточняват”, каза още министърът на вътрешните работи.

„Навсякъде по периметъра на пожара в Кресненското дефиле е спокойно, но пожарът не е погасен”, уточни директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, цитиран от „Фокус”.

„Нявсякъде по периметъра е спокойно. Няма никакво пламъчно горене. Единични са огнищата, които продължават да тлеят. Не са опасни”, уточни той.

По думите му хеликоптерът ще остане в Симитли в готовност. Главен комисар Николов поясни, че ще се редуцира количеството хора, но пожарникари ще останат на място.

„Ще останем още няколко дни да наблюдаваме внимателно, за да не допуснем неговото възобновяване”, допълни гл. комисар Николов.

„Периферията на пожара в Кресненското дефиле е контролирана изцяло и няма горящи участъци”, допълни инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП)

По думите му към този момент се гасят участъци, в които има огнища и дънери.„Няма горящо място, а само тлеещи райони, които пушат и ние ги локализираме. Хората влизат вътре, в периферията на пожара, и гасим”, каза Дамянов.

По думите му дъждът също много е помогнал, като работата продължава. Вече е отменена евакуацията в село Влахи и 16 от 27-те жители, които бяха принудени да напуснат, са се завърнали в домовете си.