Полицаите вместо на празник-на протест

С химна на Р България започна националния протест на служителите на МВР.

Сърбалите се на пл. “Народно събрание” почетоха с 1 минута мълчание паметта на загиналите по време на изпълнение на служебния си дълг. Протестът на служителите на МВР започна със закъснение, тъй като част от участниците от други градове бяха забавени, заради тежкият пътен инцидент, който временно затвори в двете посоки АМ “Тракия”. Хиляди души са се събрали пред парламента с искания за увеличение на заплатите, пари за униформи и нов закон за МВР, предаде Агенция “Фокус”.  Преди началото на протеста председателят на СФСМВР заяви, че не подлежи на преговори искането за увеличение на заплатите от тази година, а по въпросите за конкретна цифра може да се преговаря. Той заяви, че не вярва, че няма ресурс в бюджета на МВР, тъй като непрекъснато се говори за увеличена събираемост, за което служителите на ведомството имат сериозна заслуга.

По същото време, на метри от там, ръководството на МВР отбелязва и патронния празник на ведомството.

Вътрешният министър Валентин Радев каза пред  медиите в кулоарите на парламента, че ще се бори за увеличение на полицейските заплати от следващата година:”Моята надежда е, че ще успеем в бюджет 2018 година”. Той е съгласен, че трябва да има ръст на възнаграждението на служителите на терен, както и на пожарникарите. Политическото ръководство на силовото ведомство, по думите му, се фокусира върху повишаването на заплатите на полицаите.п„Това може да стане следващата година”, смята министърът.Той обаче продължава да не разбира защо служителите на реда настояват увеличението да стане веднага.От думите му стана ясно, че министърът ще се бори за справедлив процент ръст на полицейските заплати.

“Той трябва да е такъв, че да се възстанови справедливостта”, категоричен е МВР шефът. На въпрос какъв е справедливият процент, Радев лаконично отговори: “Търсим го.”