Happy dog

Посрещаме 2018 година

В последния декемврийски ден изпращаме старата и посрещаме новата календарна година. Настроението е празнично, с много светлини и фойерверки в полунощ. Този начин на отбелязване на Нова  година е своеобразен ритуал за един сполучлив преход от една в друга година, придружен с надеждата, че следващата година ще е по-добра от предходната. Повечето хора  приключват годината с равносметка за постигнатото и планират следващата Нова година, а това е някакъв тип осъзнаване точно през новогодишните минути на преход. Еуфоричното посрещане на Новата година е ритуал наложен от древни човешки традиции с цел да направи прехода от едната в другата година по-сполучлив. Колкото по-празнично и шумно посрещнем Нова година, толкова по-добра и изпълнена с успехи и надежди ще бъде тя. А ако времето  е ясно, според народните поверия това показва, че годината ще е здрава. Новогодишната трапеза е богата, задължително е да се пие шампанско и да има баница с късмети. Трапезата не се раздига до сутринта.  От този, който пръв дойде на гости или да сурвака, зависи късметът на къщата. Хубаво е да е с добри намерения, с лека ръка и добро сърце.

Нова година винаги е много красив празник. Посрещането й прави хората добри и щастливи. Те са склонни да дадат воля на най-положителните си чувства това е съвсем искрено. Всички си пожелават само хубави неща и някак лошото остава някъде далеч в отминалата година и няма никога да се върне. Поне  в това хората вярват в този кратък момент на преход.

Хиляди цветни фойерверки осветяват небето на Нова година. Още от древни времена, хората са смятали, че огънят гони демоните и злите сили. Затова са и традиционните пръчици с бенгалски огън, които палим у дома всяка година.

Всяка година в последните минути на изтичането й, всеки от нас се зарича през следващата да промени някои неща. Поставяме си  цели, твърдо решими да  ги постигнем. Не бива да си обещаваме неща, които предварително знаем, че не можем да изпълним. Така обещаното ще бъде в рамките на собствените ни възможности и когато го изпълним ще бъдем доволни от себе си и от годината, която изпращаме. А надеждата, че следващата ще бъде по-добра ще съществува винаги, но удовлетворението от предишната ни прави още по-щастливи на празника.