Представиха колекцията от намерените амфори и други артефакти, извадени от Черно море

60 добре запазени останки от корабокрушения в Черно море са открити при археологически проучвания. Това стана ясно по време на пресконференция с журналисти във връзка с представянето на откритията по един от най- големите световни морски археологически проекти Black Sea MAP, предаде Радио Фокус. В нея взе участие екипът на Black Sea MAP професор Джон Адамс, професор Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН и д-р Калин Димитров от Центъра за подводна археология в Созопол. Екипът на изследването се състои от учени от Великобритания, България, Университета в Кънектикът в САЩ, Норвегия, Гърция и Украйна.

Проектът е започнал през 2015 година, а на 19 септември 2017 година екипът се е завърнал от своя трети и последен сезон на теренни проучвания. Днес бе представена колекцията от намерените амфори и други артефакти, извадени от дълбините на Черно море, с които историята на мореплаването ще бъде описана с много по-голяма точност.

Останките от корабокрушенията са открити в хода на проучванията на Black Sea MAP с помощта на най-новите роботизирани лазерни сканиращи, акустични и фотограметрични техники. Най-ранната находка засега е от класическия период- около 4-ти- 5-ти век пр.н.е. Открити са също и кораби от римския, византийския и османския периоди, обхващащи две и половина хилядолетия.

„Корабокрушенията, с които ние работихме през тези две години, разделяме на две групи. Едната са наши открития в Южното Черноморие, а други бяха регистрирани като потенциални обекти по време на проучванията за работата по Южен поток. Нашата задача и по двете беше да ги документираме добре, да ги заснемем, да можем да определим какви са“, каза д-р Калин Димитров от Центъра за подводна археология в Созопол. Той изрази надежда проектът да продължи в няколко насоки. „Бихме искали да продължим за по-дълго време с един по-малък проект за продължаване разкопките в залива пред устието пред река Ропотамо. Надяваме се да имаме продължение на друг проект, свързан с дълбоководните корабокрушения за две години, но това изисква събирането на сериозни средства“, каза още д-р Димитров.