Проф. Карайотов представи в Поморие книгата “Анхиалос през античността”

karayotov-0На 10 октомври 2015 г. проф. Иван Карайотов представи пред жителите на Поморие своята нова книга “Анхиалос през античността”. Книгата обхваща близо 10-годишния изследователски труд на автора, като директор на Бургаския исторически музей през 70-те години на миналия век, продължил започнатите археологически проучвания на Поморие, започнати от проф. Михаил Лазаров. Настоящият труд на проф. Карайотов видя “бял свят” едва сега, благодарение на щедрото спомоществователство на д-р Васил Костадинов, собственик на Медико-диагностична лаборатория “Лина”, пише meridian27.com. Литературният критик Георги Райков направи “кратка разходка” през Античността и увлекателно разказа за десетилетните усилия на автора да събере епиграфските и археологически паметници от древно Анхиало.
От монографията на Иван Карайотов става ясно, че в продължение на 5 хилядолетия е имало живот в анхиалското поле. Авторът на хиляди статии и на английското издание “Монетосеченето в Месамбрия” разказа за археологическите проучвания в региона, както и за първите находки от древния град, който са в руски музей.
“Анхиалос през античността” синтезирано обхваща най-интересните периоди от историята на морския град – от описание на Некропола до сеченето на бронзови монети и бита на първите земеделци в Анхиалос. Отделено е внимание и на историческите разкрития в цялото Анхиалско поле.
Книгата е двуезична (на български и английски език), богато илюстрирана с ценните археологични артефакти, открити от автора (и заснети лично от него) при проучвателната работа. Според проф. Карайотов името на града Анхиалос идва от името на речния бог Ахелоос (според древногръцката митология той е син на бог Океан и на майката на Ахил – богинята Тетида), като оспорва по-разпространеното схващане за произхода на името от гръцките “ἄγχι” – край нещо и “ἅλας” – сол, тоест “край солище”.
Гостите на премиерата имаха възможност да разлистят книгата, да получат автограф и да разговарят с автора на чаша вино и под съпровода на класическа музика в изпълнение на флейтистката Донка Владимирова и виолончелистката Донка Сайян.
Иван Карайотов е роден е на 20 декември 1941 г. в село Лозен, Хасковска област. Учи в гимназия в Бургас. През 1971 г. завършва Софииския университет “Св. Климент Охридски” със специалност Класическа филология. От април 1972 г. е завеждащ отдел “Археология” в Областния исторически музей в Бургас. През 1974 г. Карайотов е избран за научен сътрудник по антична археология. В 1985 г. той защитава кадидатска дисертация, а шест години по-късно и докторска. И двата му доктората са посветени на месамбрийското монетосечене. От 1996 г. Карайотов е старши научен сътрудник ІІ степен, а от 2003 ст. н. с. І степен в Регионален Бургаски музей. От декември 2005 г. Иван Карайотов е професор по антична археология в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” и преподавател по класическа археология и други археологически дисциплини. През 2001 г. е избран за Почетен гражданин на град Бургас.

Снимка: Стоян Тончев

1 коментар

  1. Светлозар Стоянов

    ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ.