Решение на Св. Синод по повод отправено писмо от Македонската православна църква

sinodСветият Синод е решил, че при положение, че Македонската православна църква (МПЦ) признава Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) за своя Майка – Църква, Българската православна църква поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ. Това съобщиха от Синода в свое решение след заседанието днес.

В позицията се посочва, че това решение е взето “със съзнание за своя свещен дълг”.

Светият Синод определя и Синодална архиерейска комисия за преговори с Македонската православна църква и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ.

Комисията е в състав Старозагорски митрополит Киприан – председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.

Тази сутрин Светият синод се събра за да вземе решение за реакцията си след отправено писмо от Македонската православна църква. Пред Синодалната палата граждани организираха и мълчаливо бдение в подкрепа на положително решение на Синода.

Заседанието е проведено в пълен състав, като е разгледано писмото на Македонския архиепископ Стефан, председател на Св.Синод на МПЦ. Самото решение бе прочетено от главния секретар на Св. Синод Архимандрит Герасим.

Българската православна църква – Българска патриаршия, никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, отбелязват от Синода, а самото решение започва с цитат от Библията/ Коритяни:

Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва “И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове” (I Кор. 12:26).