Росен Плевнелиев: Хората, които през последните 20 години са ръководили енергетиката ще отговарят

През следващата седмица министрите на икономиката и финансите ще бъдат в Брюксел за консултации как най-бързо и най-ефективно да се либерализира енергийният пазар у нас, съобщи президентът Росен Плевнелиев, предаде КРОСС.

rosen_plevenlievСлужебното правителство ще подходи по-амбициозно от очакваното към енергийната либерализация и ще подготви пакет проектозакони в тази сфера, обяви президентът. Той допълни, че свободният избор на доставчик ще е в интерес и на протестиращите, и на всички граждани и фирми:

„Много хора в последните 15-20 години, които са имали думата в българската енергетика, трябва да отговорят защо сме отново на опашката и защо вече почват да ни глобяват за неспазване на европейски закони и регулации. Служебното правителство ще трябва много бързо да промени и да приеме наредби, които да дадат възможност за въвеждане на третия либерализационен пакет. Трябва да се извърши много техническа работа и служебното правителство ще я свърши. Отделянето на енергиен и системен оператор от НЕК, отделянето на отделни дружества в ЕРП-та за пренос и отделни дружества за доставка – огромен обем организационна работа трябва и ще бъде свършена”, каза президентът Росен Плевнелиев в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет.

1 коментар

  1. въпрос с повишена трудност

    Кой и как ще отговори защо се стигна до това дередже.България винаги е била на опашката понеже се управлява калпаво в интерес на мафията.Ако се вкара поне един виновен за това другите ще се замислят дали ще подписват договори в ущърб на обществото.