Спират разпространението на черно-белите учебници

Спира се разпространението на черно-белите учебници,  обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

По темата се разрази обществена дискусия, след като от издателство „Просвета” обявиха, че за 8-ми клас освен цветни по няколко предмета ще предлагат и черно-бели варианти, които ще са с 30% по-евтини. Става въпрос за предмети, по които илюстрациите не са от голямо значение – например математика и философия.

Министерството ще промени и наредбата, за да се избегнат и повторни случаи за ценова дискриминация.
Министър Вълчев подчерта, че принципът на равен достъп до образование е основен и никой не се е отказал от него, просто става дума за липса на проявена чувствителност в посланията, с които се популяризира учебникът на едно издателство.

„Делението на децата по този начин е недопустимо. „Факт е, че наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация. Въпреки това ние ще променим наредбата, така че да избегнем повторни случаи.

И в момента голяма част от учебниците в горния курс са черно-бели, много от дисциплините не изискват цветност на графично изображение”, коментира Вълчев, цитиран от Кросс. България държи на принципа на всеобщото, задължително и държавно финансирано образование, за което в бюджета са заложени над 3,2 млрд. лв.